pola_negri._znama_i_neznamaEdícia Zlatý fond Kysuckého múzea sa rozšírila o ďalšiu publikáciu. Jej najnovším prírastkom je kniha s názvom Pola Negri známa i neznáma od historičky Veroniky Paukovej.

Práca je venovaná významnej predstaviteľke nemej éry filmu, ktorej korene siahajú na Kysuce. Pola Negri, dcéra poľskej matky a slovenského otca, je pritom dokonca označovaná za vôbec prvú európsku herečku, ktorá bola „importovaná“ do Hollywoodu. Prichádzala do styku s najvýznamnejšími osobnosťami spoločenského života a aj ona sama bola svojho času jednou z najsledovanejších tvárí šoubiznisu. Pozornosť však nevzbudzovali len filmy, v ktorých sa objavila, ale i jej súkromie. Do zorného poľa médií sa pritom nejedenkrát dostal práve jej pôvod.

Kniha Pola Negri známa i neznáma sa pokúša ozrejmiť charakter jej väzieb k Slovensku. Okrem iného sa tiež snaží podať do určitej miery sumarizujúci obraz o doteraz publikovaných údajoch týkajúcich sa svetoznámej umelkyne, konfrontovať ich s relevantnými prameňmi a hodnovernými informáciami a oboznámiť tak domáceho čitateľa či už s dlhodobo akceptovanými alebo v priebehu uplynulých rokov revidovanými tvrdeniami. Prichádza však i s novými informáciami o vzťahu Poly Negri a jej príbuzenstva pochádzajúceho z kysuckej obce Nesluša.