Untitled document

Sample ImageSample ImageDňa 16. mája 2010 skanzen rozvoniaval tradičnými ľudovými jedlami. Ani dážď neodradil  domácich a zahraničných návštevníkov, aby mohli ochutnať  tradičnú ľudovú stravu pripravovanú na pôvodných dobových peciach priamo v objektoch Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici- Vychylovka.
Za slovenskú stranu boli pre širokú verejnosť v ochutnávke pripravené bryndzové halušky, kapustniaky a za českú stranu zemiakové placky. Vďaka tomuto projektu  sme odhalili tajomstvá kuchyne, ktoré záviseli od prostredia, v ktorom ľudia žili a ktorá bola takmer úplne závislá na vlastnej produkcii potravín.
Podujatie pripravilo Kysucké múzeum v Čadci v spolupráci s cezhraničným partnerom Muzeom Těšínska z Českého Těšína a projektovým partnerom Gorolským turisticko-infomačným centrom z Mostov u Jablunkova v rámci projektu „Spomienky na minulosť slovensko-českého pohraničia. Tento mikroprojekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Na spolufinancovaní sa podieľa aj zriaďovateľ Kysuckého múzea v Čadci, Žilinský samosprávny kraj.

Varenie kapusniakov





 

Bryndzové a syrové halušky









Bramborové placky se šprkem