Kuchyňa starých materí – Zemiaková nedeľaZemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Zemiaky chránili od smrti hladom, hlavne vrchárov. Tým jediným sa tam na vrchoch najviac darilo. Sadili sa viac a viac a postupne z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá, ktoré pripravujeme dodnes. V Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka sa opäť rozkúria staré piecky v objektoch a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia, ako v prírode. Túto vetu často počujeme od návštevníkov, ktorí opakovane navštevujú skanzen práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Nedeľa 14. júla 2013 bude patriť Zemiakovej nedeli, kedy si môžete pochutnať na špecialitách pripravených práve zo zemiakov. Aby Vám bolo veselo, okrem zemiakových dobrôt na Vás od 13.30 hod. čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Na podujatie Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ - Žilinský samosprávny kraj.