Ako chutia jedlá z kapusty, pripravované priamo v objektoch Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke, si môžete vyskúšať v nedeľu 4. augusta 2013. Počas celého dňa budú na dobových peciach rozvoniavať halušky s kapustou, chrumkavé kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a so slaninkou, ako aj tradičná kysucká kapustnica. Krásny kapustový deň vám spríjemní Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Nedeľu plnú zážitkov v nádhernej prírode skanzenu i chutných jedál vám želá Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.
https://www.kysuckemuzeum.sk/sk/tlacove-spravy-archiv/1012-kuchya-starych-materi-kapustova-nedea#sigProId9d0e6be980
Kapustniaky zo skanzenu:
Cesto: 0,7 l vody
1 kg polohrubej múky
1 kocka kvasníc, trošku soli
Plnka: 15 dkg slaniny
15 dkg klobásy
40 dkg kyslej kapusty
2 uvarené zemiaky, majoránka, čierne korenie
Postup: Z vody, kvasníc a soli urobíme kvások. Z múky a kvásku vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť, rozvaľkáme ho a plníme kapustovou plnkou. Vysmážame na oleji.
Dobrú chuť!