drotari11V nedeľu 8. septembra 2013 ožije Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke drotárskym remeslom. Členovia Folklórnej skupiny Staškovanka zo Staškova  priblížia návštevníkom život drotárov na Kysuciach v scénickom pásme “Chodí drotár po dedine“. Program začne o 13.30 hod. na pódiu pri Krčme z Korne, kde uvidíte zvyky pri odchode drotárov do sveta, spestrené kysuckými  piesňami a hrou na heligónke. Pripravená je pre vás i Kuchyňa starých materí a nádherná jesenná jazda na Historickej lesnej úvraťovej železničke.

Čakanie na jazdu vláčikom si môžete vyplniť návštevou Raganovho mlyna, v ktorom kraľuje stavebnica Merkur. Ľudové kroje Anny Mikušcovej z Nimnice a  obrazy insitnej maliarky Irenky Zemaníkovej z Rakovej si môžete pozrieť v objekte Stanica Skanzen.


Drotárstvo
patrilo k najstarším doplnkovým zamestnaniam na Kysuciach. Išlo a vandrovné zamestnanie, kde platil nepísaný zákon, podľa ktorého sa každý mohol zdržiavať len v určitých krajinách a okresoch, aby sa vyhlo nedorozumeniam a sporom. Toto zvykové právo sa odovzdávalo z pokolenia na pokolenie. Otec brával  so sebou už svojho malého syna, aby sa takto zoznámil s oblasťou svojich neskorších vandroviek. Drotári sa zaoberali výrobou a predajom výrobkov z plechu a drôtu a podomovým opravovaním kuchynského riadu.