jozef_hnitkaKysucké múzeum v Čadci vydalo novú knižnú publikáciu - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave, prinášajúcu komplexný pohľad na život a dielo kysuckého rodáka, spisovateľa a pedagóga, Jozefa Hnitku, ktorého storočnicu narodenia si pripomíname v tomto roku.

Kniha z pera Jána Čomaja, významného slovenského novinára a spisovateľa literatúry faktu, ktorá mapuje život a tvorbu, ako aj myšlienky a podnety Jozefa Hnitku, nie je len obyčajným životopisom, ale je bohatou kronikou vzťahov, skutkov, reálií, o ktorých vieme stále primálo na to, aby sme vedeli oceniť jeho osobnosť.

Jeho životná cesta bola poznačená tým, že sa vytrvalo vzpieral totalitnému režimu, nespĺňal základné umelecké kritériá doby. Jeho tvorba nebola socialistickým realizmom, najčastejšou témou jeho próz bola nepoddajnosť, vzbura vnútorne slobodného človeka voči svetu, v ktorom žil. Nebol totiž len obyčajný spisovateľ, ale bojovník za slobodu ducha, čoho dôkazom je i táto kniha, ktorá sa dá čítať aj ako strhujúci román z územia Slovenska a predovšetkým Kysúc, opisujúc krutosti i ľútosti minulého storočia.