juraj_janosik_-_velka_kniha_o_zbojnickom_kapitanoviKolektívna monografia, ktorú vydala Matica slovenská v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a ďalšími kultúrnymi inštitúciami, spracúva jánošíkovskú tematiku doteraz najucelenejším spôsobom.

Kniha, ktorá je dielom pätnástich autorov, mapuje životné osudy Juraja Jánošíka a jeho prepojenie s územím Žilinského kraja, kde sa narodil, prežil väčšinu svojho života a bol tu i popravený. Publikácia na základe vedeckých poznatkov podáva historickú rekonštrukciu Jánošíkovho života a pôsobenia, ako i jeho prejavy v ľudovej tradícii, literatúre a umení.

Juraj z terchovskej osady U Jánošov skončil svoju pozemskú púť v zime 1713 Liptovskom Mikuláši. I keď bol zbojníkom iba veľmi krátko, stal sa nepochybne najväčšou zbojníckou legendou strednej Európy. Ľud si v ňom našiel to, čo mu chýbalo a čo potreboval, jánošíkovská tradícia vstúpila do viacerých oblastí nášho duchovného dedičstva.

Napriek tomu, že legendárnu osobnosť Juraja Jánošíka poznáme z rozprávania, piesní, povestí, rozprávok, filmov, divadelných predstavení, výtvarného umenia či baletu, teda z počutia, z čítania aj z videnia, stále ponúka dostatok dôkazov o svojej výnimočnosti a bohatosti. A nemyslíme tým iba čarovné zbrane či zakopané poklady, ale aj bohatstvo
činov. Hoci zemepáni spomínali skôr jeho výčiny a zločiny, ľud si v ňom našiel to, čo mu chýbalo a čo potreboval. Preto Jurko Jánošík „prežil“ dodnes! A hoci sa o Jánošíkovi napísalo už veľa, táto kniha vás presvedčí, že stále je čo objavovať. Text dopĺňa množstvo unikátnych ilustrácií.