kovacica04V nedeľu 14. mája 2017 sa vo večerných hodinách konala v svetoznámej Galérii Babka v srbskej Kovačici prezentácia almanachu vedeckých prác ACTA REGIONALIA vydaného ako prvé dvojčíslo Kysuckým múzeom v Čadci a Fakultou BERG Technickej univerzity v Košiciach.

Dôvodom bolo predstavenie rozsiahlej publikácie „Úloha Galérie Babka Kovačica pri presadzovaní insitných maliarov doma a vo svete“ jej autorom, profesorom Pavlom Rybárom. Ku knihe sa vyjadril aj výtvarný kritik, spisovateľ a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci Vladimír Valentík. Ďalšími rečníkmi ku predstavovanej knihe boli Pavel Baláž a Pavel Jonáš z Kovačice. Na stretnutí boli prítomní mnohí hostia, medzi inými aj maliari všetkých generácií: Ján Bačúr, Zuzana Jarmocki, Ján Glózik, Pavel Hajko, Klára Babka a Miroslav Hraško.
„Som mimoriadne potešený záujmom o našu publikáciu v Kovačici,“ povedal na margo úspešného podujatia riaditeľ Kysuckého múzea Miloš Jesenský. „Stalo sa tak vďaka neúnavnému úsiliu profesora Rybára, ktorý opísal a katalogizoval desiatky výtvarných diel insitných umelcov zastrešených galériou Pavla Babku. Nadšenie, s akým periodikum Acta Regionalia a prezentáciu svojich diel prijali naši rodáci v Srbsku je pre nás tou najväčšou odmenou.“

Mgr. Zuzana Plevková, Kysucké múzeum