- o špeciality zo zabíjačky bol veľký záujem
- prebiehali ukážky pôvodnej i súčasnej funkcie železničky

Tlačová správa Kysuckého múzea v Čadci
Čadca 31.10.2008 

Nedeľný program v Múzeu kysuckej dediny (ďalej MKD) a na Historickej lesnej úvraťovej železnici (HLÚŽ) vo Vychylovke bol opäť bohatý a pútavý. Pre návštevníkov bola pripravená tradičná zabíjačka  a priaznivci železničky sa mohli oboznámiť s jej minulou i súčasnou funkciou. Skanzen aj železničku spravuje pre Žilinský samosprávny kraj Kysucké múzeum v Čadci. Zabíjačka patrí k predvianočným zvyklostiam, ktoré sa od nepamäti zachovávajú vo všetkých obciach Slovenska. Ale aj tu platí, iný kraj, iný mrav. Pre návštevníkov skanzenu bola pripravená typická domáca kysucká „Zabíjačka na vrchoch“. S prácami sa začalo už  o pol ôsmej ráno. O 150 kilové prasiatko sa postarali dvaja mäsiari, páni Vladimír Kotvas a Ján Roman. Robota im šla od ruky, pomáhali pri tom pracovníčky MKD a  poľovníci z Oravskej Lesnej. Dobrá nálada a úsmev v tvárach prezrádzali, že všetko ide tak ako má. Pre záujemcov bola k dispozícií ochutnávka kapustnice, oškvarkov, jelít, tlačenky i upečeného mäska. Prácu i ochutnávanie mäsových výrobkov spríjemňovali ľudové tóny Oščadnických heligonkárov. Na Historickej lesnej úvraťovej železnici bol pre návštevníkov pripravený program „Vyhasínanie v peci“. Od štvrť na desať sa konali jazdy historických vlakov s parnými rušňami U. 34 a U 45, prezentovala sa funkcia pôvodnej i súčasnej železnice. O pol tretej rušňovodiči vyhasínali pece parných rušňov a následne ich chladili. Ostatné jazdy prebiehali v čele s motorovým vlakom DH 120, podvečer sa železnička so všetkými lúčila a postupne odstavovali vlaky do depa.
Týmto atraktívnym programom sa ukončila šesťmesačná sezóna v Múzeu kysuckej dediny aj na Historickej lesnej úvraťovej železnici. Jej ďalší začiatok bude v máji roku 2009. Ďakujeme Vám za priazeň a tešíme sa na Vás v budúcom roku.   
 

Lenka Jancová
komunikačný manažér KM