- ponuka jedál z Kuchyne starých materí
- výroba syrových korbáčikov spojená s predajom
- baraní guláš, bryndzové halušky
- ukážky strihania oviec
- prezentácia FS zo Slovenska a Česka
Na Kysuciach sa salašníctvo rozšírilo v 16. a 17. storočí, kedy boli liptovské i oravské hole pretkané salašmi a tisíckami oviec. Každý bača bol pyšný na svoju palicu, valašku a fujaru. Palica pomáhala pri pochôdzkach za ovcami, valaškou sa bránil proti divej zveri v horách – vlkom a medveďom. No a na fujare vyhrával svoju túžbu, žiaľ i radosť zo života. Množstvo tradičných výrobkov je dnes veľmi vzácnych a sú vďačným suvenírom a spomienkou pre každého zahraničného turistu i slovenského návštevníka.
Srdečne pozývame návštevníkov do Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke na podujatie, ktoré sa nesie pod názvom „Na salaši...“ – ovčiarska nedeľa.
22. júla 2012 skanzen ožije celodenným kultúrnym programom, ktorý bude venovaný ovčiarskemu remeslu. Počas podujatia môžete vidieť strihanie oviec, výrobu a ochutnávku syrových korbáčikov, bryndzových halušiek a baranieho gulášu.
Sviatočnú nedeľu obohatí o 13.00 hod pri objekte Cholvarok pri základnom kameni Folklórna skupina Vysočanka s piesňami z Kysúc. Pódium pri objekte Krčma z Korne bude patriť od 13.30 hod Folklórnemu súboru Górole z Mostov u Jablunkova (ČR) a Folklórnej skupine Vysočanka z Vysokej nad Kysucou (SR).
Podujatie sa nám podarilo pripraviť vďaka mikroprojektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou, z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Na podujatie Vás srdečne pozýva a praje pekný deň, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.
Darina Hnidková,
Kysucké múzeum v Čadci