alt

strihanie__oviec-  ponuka jedál z Kuchyne starých materí

-  výroba syrových korbáčikov spojená s predajom

-  baraní guláš, bryndzové halušky

-  ukážky strihania oviec

 - prezentácia FS zo Slovenska a Česka

 

 

            Na Kysuciach sa salašníctvo rozšírilo v 16. a 17. storočí, kedy boli liptovské i oravské hole pretkané salašmi a tisíckami oviec. Každý bača bol pyšný na svoju palicu, valašku a fujaru. Palica pomáhala pri pochôdzkach za ovcami, valaškou sa bránil proti divej zveri v horách – vlkom a medveďom. No a na fujare vyhrával svoju túžbu, žiaľ i radosť zo života. Množstvo tradičných výrobkov je dnes veľmi vzácnych a sú vďačným suvenírom a spomienkou pre každého zahraničného turistu i slovenského návštevníka.

            Srdečne pozývame návštevníkov do Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke  na podujatie, ktoré sa nesie  pod názvom „Na salaši...“ – ovčiarska nedeľa.

22. júla 2012 skanzen ožije  celodenným kultúrnym programom, ktorý bude venovaný ovčiarskemu remeslu.  Počas podujatia môžete vidieť strihanie oviec, výrobu a ochutnávku syrových korbáčikov,  bryndzových halušiek a baranieho gulášu.

Sviatočnú nedeľu obohatí o 13.00 hod pri objekte Cholvarok pri základnom kameni Folklórna skupina Vysočanka s piesňami z Kysúc. Pódium pri objekte Krčma z Korne bude patriť od 13.30 hod Folklórnemu súboru Górole z Mostov u Jablunkova (ČR) a Folklórnej skupine Vysočanka z Vysokej nad Kysucou (SR).

         Podujatie sa nám podarilo pripraviť vďaka mikroprojektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou, z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Na podujatie Vás srdečne pozýva a praje pekný deň, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 Darina Hnidková,

Kysucké múzeum v Čadci