zsk_logost_znak_s_logom_a_podporou_1logo_km_horizontal

- Výmena strešnej krytiny na objekte Mlyn a píla z Klubiny


Kysucké múzeum v Čadci, v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, má vo svojej správe aj Skanzen vo Vychylovke, kde sa nachádza 34 objektov ľudovej architektúry. Medzi ne patrí aj technická stavba mlyn a píla z obce Klubina, ktorá sa uvádzala do pohybu vodným kolesom.

Voda k mlynu bola privádzaná vodným náhonom z miestneho potoka. Nakoľko poveternostné podmienky na Kysuciach sú nevyspytateľné, prírodné živly mnohokrát podrobia krovy a strechy domov ťažkej skúške. Výnimkou nie sú ani tradičné domy v skanzene.

Kysucké múzeum v  Čadci opäť podalo žiadosť o finančnú pomoc Ministerstva kultúry SR formou projektu, ktorý bol podporený, a tak sa v júli 2015 začalo s opravou strešnej krytiny práve na objekte Mlyna a píly z Klubiny. Výmena strešnej krytiny vylepšila celkový technický stav objektu a zvýšila bezpečnosť vnútri umiestnených zbierkových predmetov. Vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky možno tento technický skvost teda ďalej prezentovať širokej verejnosti nielen z nášho regiónu, Slovenska, ale aj zo zahraničia. Realizácia projektu zároveň prispieva k naplneniu cieľa podľa Stratégie rozvoja múzeí a galérií v Slovenskej republike do roku 2018.

                                               
"S finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja."
"Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky."