zsk_logo   logo fpu02   logo_km_horizontal

Kysucké múzeum v Čadci v roku 2018 získalo cez Fond na podporu umenia v rámci podprogramu 5.4.2 Ochrana zbierkových fondov dotáciu vo výške 2 669,00 €.

Zámerom projektu bolo nadviazať na rekonštrukčné a ochranné opatrenia Kysuckého múzea v Čadci v depozitári textilu (prestavba depozitu, nový úložný systém), umiestneného v pobočke vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou, a to zakúpením nástennej splitovej klimatizačnej jednotky a troch mobilných germicídnych žiaričov.

Prostredníctvom nainštalovanej klímy sa dodržia špecifické teplotné pomery v depozitári s možnosťou regulovania teploty počas práce kurátora a kustóda v depozitári. Splitovou klimatizačnou jednotkou sa docielila optimálna teplota 15-18 °C, ktorá je potrebná pre zabezpečenie vhodných podmienok pre textilné zbierkové predmety. Zároveň klimatizovaním depozitárneho priestoru došlo k vyrovnaniu teplotných rozdielov počas zimy a horúcich letných mesiacov, ako aj k obmedzeniu prašnosti.

Zabezpečením troch mobilných germicídnych žiaričov vyžarujúcich ultrafialové žiarenie bez prítomnosti ľudí sa umožnila dezinfekcia vzduchu a povrchov, vďaka čomu sa zničili choroboplodné zárodky a mikróby voľne sa pohybujúce vzduchom na časticiach prachu, čím sa vyčistil samotný vzduch a povrchy v depozitári.

Zrealizovaním projektu sa doplnilo už jestvujúce novo zakúpené úložné vybavenie depozitára Kysuckým múzeom v Čadci a prispelo k vytvoreniu moderného klimatizovaného depozitárneho priestoru, ktorý je v zahraničí bežným štandardom.

 

                                "Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia."

Výška pridelenej dotácie z Fondu na podporu umenia bola 2 669,00 €.