kapustova_nedela_-_dlavenieMúzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke opäť rozvonia jedlami z kapusty. V nedeľu 15. septembra 2013 budú v skanzene počas celého dňa pripravované halušky s kapustou, kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou, priamo v historických objektoch na dobových peciach. Jesennú nedeľu vám spríjemní i Folklórna skupina z Krásna nad Kysucou, ktorá priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda. Program, obohatený piesňami a humorným rozprávaním, začne o 13.30 hod na pódiu pri Krčme z Korne.


„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás. Kyslá kapusta je pre ľudský organizmus darom, ktorý má charakteristickú chuť a vôňu zásluhou kyseliny mliečnej, ktorá vzniká kvasením cukrov z kapusty. Na Kysuciach bola kapusta v minulosti považovaná za významnú každodennú súčasť stravy. Jedlá z nej boli pripravované z varenej, dusenej a v sudoch nakladanej kyslej kapusty. Určite ste zaradili do svojho jedálnička kapustové jedlá aj vy, ale ako chutia pripravené na rôzne spôsoby v skanzene, sa môžete presvedčiť už túto nedeľu.