zabijacka_04V nedeľu 13. októbra 2013 rozvonia Skanzen vo Vychylovke špecialitami zo zabíjačky. Pre všetkých, ktorí sa rozhodnete stráviť sviatočný deň v skanzene, budú pripravené pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami, ale i pravá zabíjačková kapustnica. Tento deň vám spríjemní Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.

Zabíjačkové jedlá budú pripravované v historických objektoch skanzenu, priamo na dobových peciach počas celého dňa.

Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba, či krstiny alebo ak mali v dome hostí. Prasce chovali v Kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk. Pripravovali sa  škvarky, jaternice (jelítka), klobásy, tlačenka, huspenina, voňavá kapustnica, či ovarová polievka.