cernanAko informovali svetové agentúry, 16. januára 2017 vo veku 82 rokov zomrel americký astronaut s kysuckými koreňmi, Eugene Andrew Cernan, účastník troch vesmírnych misií a posledný človek, ktorý zatiaľ kráčal po Mesiaci.

 

„Jeho smrť je pre nás všetkých veľkou stratou. Eugene Cernan je neodmysliteľne spojený aj s našou vlastnou históriou, čím v tomto prípade myslíme nielen regionálne, ale aj národné dejiny,“ povedal riaditeľ Kysuckého múzea Miloš Jesenský. „Najstaršie dokumentovaným mužským predkom rodu na Kysuciach je Joannes Csernan v roku 1758 na Čiernom, jeho starým otcom bol Štefan Čerňan z Vysokej nad Kysucou, ktorý sa v roku 1903 vysťahoval spolu s manželkou Annou do Chicaga. Tak, ako sa slávny astronaut hrdo hlásil ku svojim koreňom, budeme sa aj my v budúcnosti hlásiť k jeho odkazu.“

Kysucké múzeum v súčasnosti pracuje na novej expozícii venovanej regionálnym dejinám, ktorého súčasťou bude aj kópia lunárneho modulu, s ktorým posledná lunárna misia pod velením E. A. Cernana pristála v roku 1972 na Mesiaci.

Mgr. Zuzana Plevková