skanzen usadlostiV októbri 2017 sa skončila šesťmesačná sezóna v Skanzene a na Historickej lesnej úvraťovej železnici vo Vychylovke – Novej Bystrici, ktoré spravuje Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Počas letnej sezóny sme pre návštevníkov pripravovali počas víkendov rôzne podujatia. Na svoje si mohli prísť všetky vekové kategórie. Deti, rodičia, dedovia aj staré mamy. Každý mal možnosť zoznámiť sa so zvykmi a tradíciami našich predkov nielen  prechádzkou po skanzene, prehliadkou objektov, ale aj návštevou nedeľných kultúrnych programov, ktoré prezentovali folklórne súbory, skupiny, jednotlivci, ľudové hudby, nielen z regiónu Kysúc, ale aj iných kútov Slovenska a Čiech. Nechýbali  majstri remeselníci so svojimi výrobkami  ako sú: kováči, košikári, rezbári, pernikári z Kysúc, a aj majstri z iných regiónov. Je známe, že Skanzen vo Vychylovke je jediným na Slovensku, ktorý ma vo svojich objektoch funkčne vykurovacie zariadenia, ktoré využíva na prípravu tradičnej ľudovej stravy. Priamo v objektoch šikovné lektorky pripravovali voňavé kapustniaky, halušky, zemiakové placky a iné špeciality v rámci podujatia „Kuchyňa starých materí“, ktoré patrí medzi najviac navštevované podujatie počas sezóny. Každá nedeľa v skanzene bola obohatená kultúrnym programom zameraným na rôzne udalosti. Niektoré sa opakujú každoročne ako je Stavanie a Váľanie mája, Deň detí, Deň železnice, Pálenie Jánskych ohňov, Kosecká súťaž, Ovčiarska nedeľa, Včelárska nedeľa, Ospievane Beskydy a Vinársky deň. Medzi významne  podujatia sa zaradil aj Chovateľský deň v Skanzene a Jánošik&Ondráš folk fest, ktoré zožali u návštevníkov veľký úspech. Nezabudli sme ani na výstavnú činnosť. V Raganovom mlyne sme návštevníkom predstavili výtvarné detské  práce Základných škôl Bystrickej doliny v rámci výstavy, ktorá sa niesla pod názvom „Bol raz jeden skanzen“ a v Stanici Skanzen si návštevníci mohli pozrieť výstavu krojov, panelovú výstavu z histórie skanzenu a lesnej úvraťovej železnice a výstavu ovocia a zeleniny.

Skanzen je atraktívny aj pre televízne štáby, ktoré využívajú exteriéri aj interiéri na natáčanie filmov a dokumentov. I tento rok Skanzen vo Vychylovke v Novej Bystrici poskytol svoje čarovné miesto doliny Chmúra pre natáčanie novej česko-slovenskej rozprávky Čertovo pierko, kde komparz tvorili aj obyvatelia nášho regiónu. Rozprávka Čertovo pierko ponúkne svojim divákom chytľavý príbeh o láske čerta a mladej krčmárky a o tom, že peklo je poriadne zložitý úrad. V hlavných úlohách uvidíte Jána Cinu a Judit Bárdos, ďalej Ondreja Vetchého, Mariana Geišberga, Lukáša Latináka a veľa ďalších.

Každá expozícia  v prírode vyžaduje aj údržbu, zveľaďovanie a rôzne opravy. Od roku 2016 je v skanzene vybudované  nové pódium, ktoré je veľkým prínosom hlavne pre účinkujúcich, nakoľko je kryté. Tohto roku sa urobili pred pódiom nové lavičky, opravila sa kaplnka Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou a Oščadnický dom dostal novú strechu. Ak by sme mali spomenúť negatíva, v prvom rade tento rok bolo slniečko skúpe na svoje lúče a často nám práve na nedeľné podujatia pršalo, čo odradilo veľa návštevníkov a tým aj klesla návštevnosť. Aj parný rušeň, ktorý čaká na generálnu opravu chýbal návštevníkom, ale snažili sme sa ho nahradiť dieselhydraulickou mašinkou a drezinou, ktoré  sa s plnými vagónmi preháňali po areáli skanzenu a drezina vyviezla návštevníkov až na vrch Sedlo Beskýd. Potrápila nás aj drevokazná huba, ktorá napadla Kaplnku Panny Márie Ružencovej, aj napriek tomu sme dbali na duchovnú stránku a sväté omše  sa slúžili v prístrešku alebo na pódiu.
Za obdobie máj - október  navštívilo expozíciu Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica celkom 34 996 návštevníkov a na Historickej lesnej úvraťovej železnici sme odviezli 43 056  cestujúcich. Drezina svojou jazdou na Sedlo Beskyd poskytla nádherný výhľad na Kysuce a Oravu 1593 turistom z toho nás svojou návštevou poctilo 11 460 cudzincov.

Okrem Slovákov a Čechov nás navštívili ľudia takmer z celého sveta počnúc obyvateľmi z Poľska, Luxemburska, Číny, Anglicka, Talianska, USA, Izraela, Chorvátska, Maďarska, Francúzska, Ruska a dokonca až z ďalekej Austrálie.

To, že sa prevádzka skončila, však neznamená, že je skanzen aj železnička ostane prázdne. Opak je pravdou. Zamestnancov oboch expozícií čaká veľa práce. Ak k nám zavíta tuha zima budú sa pasovať nielen s odstraňovaním snehu, úpravou chodníkov, ale i zhadzovaním snehu z drevených striech, aby nehrozilo, že strecha sa pod ťarchou snehu preborí. Dôležitou prácou je aj ošetrovanie zbierok, ktoré sú umiestené v objektoch, upraviť ich, vyčistiť a oprať textil. Rušňovodiči a údržbári železničky sa budú musieť postarať o údržbu lokomotív, rozobrať jednotlivé časti, namazať olejom, a tiež zabezpečiť čistotu depa.
Na záver sa chceme poďakovať všetkým návštevníkom, ktorí si k nám našli cestu a dúfame, že si našu priazeň zachovajú aj v roku 2018.

Darina Hnidková

Kysucké múzeum v Čadci