Onova Cholvárok 1Cholvárky sú jedným z architektonických špecifík kysuckého regiónu. Ide o hospodárske stavby slúžiace na ustajnenie dobytka pasúceho sa na odľahlých podhorských lúkach a zároveň na ubytovanie pastiera.

V Múzeu kysuckej dediny sa zachovali tri takéto stavby s prívlastkom „in situ“, čo znamená že stoja na mieste, kde ich pôvodný majiteľ postavil. Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v uplynulých týždňoch zrealizovalo rekonštrukciu cholvárku nad staničkou Chmúra, ktorá už bola pre tento objekt nevyhnutná. „Fakt, že ide o objekt „in situ“ bol hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli tento objekt zachovať pre budúce generácie za každú cenu. Vzhľadom k tomu, že cholvárok sa nachádza mimo prehliadkovú trasu, venovala sa mu v minulosti minimálna starostlivosť. Išlo viac-menej iba o zhodenie snehu zo strechy v zimnom období. Dlhé roky tak do objektu pršalo, čím dochádzalo k degradácii strešnej ale i nosnej konštrukcie,“ objasnila havarijný stav budovy riaditeľka Kysuckého múzea v Čadci Mgr. Helena Kotvasová.

 

 

Onova Cholvárok 5

Následkom poveternostných vplyvov a skutočností uvedených pani riaditeľkou došlo v roku 2018 k preboreniu strechy a obvodových trámov z východnej strany cholvárku. Reálne mu hrozil zánik. V roku 2019 sa vykonali prvé záchranné práce, keď sa objekt vďaka projektu Pamiatkového úradu SR Pro Monumenta zastabilizoval, čím sa zabránilo jeho ďalšej degradácii. V tomto roku bola záchrana cholvárku úspešne zavŕšená, keď v júli bola ukončená jeho komplexná rekonštrukcia. V jej rámci boli vymenené všetky zhnité a prelomené obvodové trámy z guľatiny, krokvy, sedlová strecha s podlomenicou na oboch štítoch.

 

Onova Cholvárok 4

„Základ máme, teraz nás však čaká ďalší kus práce v interiéri objektu. Musíme dať do pôvodného stavu priestor pre ustajnenie dobytka, ktorý sa nachádza za vstupnými dverami, kde bol ponechaný otvor pre vstup do podstrešia. Strop obytnej časti, ktorý bol tvorený z dosák kladených vedľa seba, a ktoré boli zničené, treba urobiť nanovo. Na to potrebujeme nové dosky. Rovnako musíme nanovo položiť podlahové rošty z olúpaných žŕdiek. Musíme nazbierať mach a vyplniť ním škáry medzi brvnami. Viem, že najhoršie máme za sebou a verím, že spoločnými silami dáme objekt do konca roku do pôvodného stavu,“ uzavrela riaditeľka.