Untitled document
29-08-11-2Tlačová správa Kysuckého múzea v Čadci, Čadca 29.8.2011

- Kulinárske tajomstvá tradičných jedál

- Spoznávanie cudzokrajných dobrôt

 

 

 


st_znak_s_logom_a_podporou_1

zsk_logo

Dňa 28. augusta 2011 sa po viac ako ročnej prestávke v priestoroch skanzenu rozplývala vôňa tradičných ľudových jedál nielen z domáceho ale aj cezhraničného regiónu. Chladnejšie počasie oproti predchádzajúcim horúčavám v predchádzajúcich dňoch sa stalo ideálnym základom pri príprave tradičných  jedál na dobových peciach priamo v objektoch. Vďaka podujatiu „Po stopách gastronómie“ si mohli návštevníci overiť, či skutočne platí porekadlo „iný kraj, iný mrav – iné chute“. Strava je jednou z troch základných charakteristík existencie každého národa. Všetky tri prezentované regióny – Kysuce, Tešínske Sliezsko a Poľské Sliezsko majú k sebe veľmi blízko nielen geografickou polohou, ale aj ďalšími charakteristikami. Vďaka ochutnávkam pripravených jedál  si mohol každý návštevník obohatiť svoje poznanie o regionálnych podobách tradičnej kulinárie cezhraničných regiónov.  V každej kuchyni existujú jednoduché jedlá, ktoré záviseli od prostredia, v ktorom ľudia žili. V minulosti bola príprava potravy takmer úplne závislá na vlastnej produkcii potravín. Jednou takouto surovinou boli aj zemiaky, ktorým sa zvyklo hovoriť „potrava chudobných“, pretože vďaka ich pomerne nenáročnému pestovaniu a vysokej výživovej hodnote zasýtili široké vrstvy najmä chudobných obyvateľov. Na Kysuciach sa ich úroda stala synonymom pre úspešný resp. neúspešný rok. Vo vrchárskych podmienkach boli zemiaky celkom nenáročnou plodinou na klimatické podmienky. Boli nazývané aj druhým chlebom. V jednotlivých objektoch skanzenu sa prezentovali zemiaky v rôznych obmenách. Za slovenskú stranu boli pre širokú verejnosť v ochutnávke pripravené bryndzové halušky.  Česká strana pripravovala zemiakové placky s kyslou smotanou alebo škvarkami a Poľsko sa prezentovalo zemiakovou polievkou na kyslo. Kysucké múzeum pripravilo toto netradičné podujatie v spolupráci s cezhraničnými partnermi. Vďaka tomuto podujatiu sa podarilo odhaliť tajomstvá kuchyne. To, že jedlá boli chutne pripravené svedčila skutočnosť, že sa návštevníci vracali na ochutnávku niekoľko krát za sebou. Spestrením podujatia bolo vystúpenie Kysuckých heligonkárov s Romanom Capekom. Vďaka ich pestrému hudobnému repertoáru si s nimi mohli zaspievať návštevníci piesne zo všetkých prezentovaných regiónov. Podujatie bolo pripravené vďaka projektu s rovnomenným názov a realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.  Na spolufinancovaní sa podieľal aj zriaďovateľ Kysuckého múzea v Čadci, Žilinský samosprávny kraj.


Michaela Perďochová
Kysucké múzeum v Čadci