2

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, na nedeľu 23. júla 2023 pripravilo v Múzeu kysuckej dediny  vo Vychylovke podujatie Ovčiarska nedeľa.

23.7.2023

„Pastierstvo a salašníctvo na Kysuciach súviselo so spôsobom osídľovania tohto územia v 16. -18. storočí valaskou kolonizáciou. Valasi prinášali nové spôsoby obhospodarovania horských plôch, spracovanie lesných a horských produktov. Okrem zmeny krajiny priniesli na tu dobu aj nové prvky do mliečneho hospodárstva a to syr, bryndzu, oštiepky a žinčicu. Na Kysuciach  sa chovali ovce typu valaški, ktorým vyhovovali vhodne klimatické podmienky. Boli to ovce na mäso, syr i vlnu. Až do polovice 20. storočia sa na Kysuciach  zachoval salašnícky chov oviec. V jarnom období sa konala pradávna tradícia redikovanie oviec – je to vyháňanie oviec a dobytka na pastviny. Bača s valachmi odchádzali po zime z dediny na pastviny ďaleko do hôr, kde žili od jari do jesene. Redik bol slávnostnou príležitosťou odprezentovania valaského stavu. Bača s valachmi sa vyobliekali do slávnostného oblečenia, kroja, nesmela chýbať kapsa, opasok s prackami, klobúk. Na rediku sa zúčastňovala takmer celá dedina za doprovodu muziky a spevu ktorý patril k neodlučiteľnej súčasti života ovčiarov. Piesne sa spievali pomalé ťahavé, ktorými si valasi vyspievali radosti ale aj starosti z ktorými sa stretávali na horských salašoch. Keďže bačovia žili podstatnú časť roka odkázaní sami na seba, prejavovalo sa to aj v ich zručnosti vo výrobe dreveného riadu, píšťal, vyrezávaním drobných hračiek, foriem na syr a výrobou  zvoncov. Po príchode na salaš sa robilo dojenie na mieru, ktoré malo zabezpečiť spravodlivý prídel syra pre kramploch a z takto pripravenej vlny si na kolovrátku spracovali nite z ktorých vyrábali na krosnách súkno. Súkno utkané na krosnách bolo riedke a preto sa ďalej spracovávalo vo valche, formou tlčenia. Súkno sa rozlišovalo na „váľané“ domácky vyrobené alebo mašinové „fabričné,“ ktoré bolo jemnejšie. Jeho využitie bolo v mužskom i ženskom kroji na výrobu huni, papúč, klobúkov.“ dodáva Mgr. Helena Kotvasová, riaditeľka Kysuckého múzea.

Pre návštevníkov je pripravený bohatý program propagujúci salašnícku a ovčiarsku kultúru na Kysuciach. Návštevníci môžu na podujatí ochutnať výrobky z mlieka, smotany, syru, bryndze a baranieho mäsa. Najmenší priaznivci ovčiarstva sa môžu zapojiť do tvorivých dielní. Počas podujatia sa predstaví FSk Kýčera zo Zázrivej.

Program:

10.30 hod.                

Ukážka strihania oviec pri Šuľavovom cholvárku

 10.00 – 16.00 hod.  

Prezentácia receptov Kuchyne starých materí 

 

Ukážky výroby syrových korbáčikov, mútenie masla

 

Tvorivé dielne – Ovečka z vlny 

               13.30 hod.

Scénické pásmo „Na salaši- reďikaňa̋ a rôsac“

               14.00 hod.

Ukážka strihania oviec pri Šuľavovom cholvárku

 14.30 – 15.30 hod.

Folklórne vystúpenie FSk Kýčera na pódiu pri Krčme z Korne

Všetkých srdečne pozývame !

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

plagát 1