úvodný obrázok

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v nedeľu 28. apríla 2024 pozýva všetkých priaznivcov folklóru a tradícií do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatie Stavanie mája.

28.04.2024

S príchodom mája, mesiaca lásky, si v skanzene opäť aj tento rok pripomenieme tradičné stavanie mája, stromu, ktorý je symbolom víťazstva jari nad zimou, života nad smrťou, znovu sa obnovujúcej prírody a najmä lásky. V dávnejšej histórii, ale ešte aj dnes, na Kysuciach mládenci dievkam stavali máje v predvečer 1. mája. Mládenec stavali máj svojej vyvolenej, keď sa už v dedine o nich dvoch hovorilo, že je „ruka v rukáve“. Väčšinou ešte v ten rok sa konala aj svadba. Stavanie mája malo byť prekvapením a tak mládenci máje stavali neskoro v noci, alebo až nad ránom. Hoci si mládenci neraz mysleli, že ho postavili nepozorovanie, opak bol pravdou, pretože celá rodina dievky stavanie potajomky a pozorne sledovala. Stavanie mája a túžba prejaviť lásku svojej milej, nám zostal dodnes ako jeden z krásnych tradičných obradov jarného zvykoslovia.

20230430 133706

Hoci je už dnešné stavanie májov už bez tajností, je to tradícia, ktorú sa však oplatí zachovať a udržať aj pre ďalšie generácie. To ako také stavanie májov prebiehalo v Novej Bystrici a, že to nie vždy bolo jednoduché, návštevníkom počas poslednej aprílovej nedele priblížia členovia FS Bystrica. Okrem stavania mája návštevníkom priblížime aj tradičné vyháňanie oviec na pašu. Popri návšteve skanzenu, bude v ponuke banerová výstava Vlaky s vôňou dreva a výstava Ornament, ktorá prezentuje ornamentálnu výzdobu na Kysuciach. S otvorením novej letnej sezóny sa návštevníci môžu tešiť aj na vyhliadkové jazdy výletným vozňom do časti Prvej úvrate alebo sa budú môcť previesť drezinou až na Sedlo Beskyd.

Program: 

 12.30hod.   Stavanie mája pri Základnom kameni
   Vyháňanie oviec na pašu
 13.00 hod  Svätá omša
 14.00 hod.  Stavanie mája pri obytnom dome U Rybov
   Folklórne vystúpenie

Veríme, že vás toto podujatie zaujme a zavítate do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

Múzeum kysuckej dediny

stavanie mája plagát