logo FPU   ZSK LOGO ZSK COLOR   vseobecne sirka       

Kysucké múzeum vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia rozšírilo knižničný fond svojej špecializovanej múzejnej knižnice o 62 zaujímavých knižných titulov v celkovej hodnote 1444,50 €. Do múzea tak pribudli knihy z oblasti histórie, etnografie, ale aj knihy venujúce sa ochrane materiálov. Tieto nové knižné publikácie sú určené nielen pre odborných pracovníkov múzea, ale aj pre širšiu odbornú a laickú čitateľskú verejnosť, ktorá môže využiť prezenčnú formu štúdia v priestoroch knižnice nachádzajúcej sa v sídelnej budove na Moyzesovej ulici 50 v Čadci.

Pod Kysucké múzeum, príspevkovú organizáciu Žilinského samosprávneho kraja, organizačne spadá aj špecializovaná múzejná knižnica Kysuckého múzea, ktorá je evidovaná v adresári knižníc Slovenskej republiky pod evidenčným číslom 3998/2000-400/3448. 

Súčasne s budovaním zbierkového fondu múzea sa rozvíjala aj táto knižnica, ktorá obsahuje v súčasnosti knižničný fond o rozsahu vyše 9-tisíc titulov. Jedná sa hlavne o odbornú literatúru, predovšetkým z vedných odborov zastúpených v múzeu, ale nechýba ani literatúra regionálna. Záujemcovia o knižničné služby majú možnosť prezenčne študovať odbornú literatúru, dostupný je tiež fond periodík, zborníkov a odborných časopisov. Knižnica buduje fond knižničných dokumentov v súlade so svojou špecializáciou, ktorý odborne spracúva, sprístupňuje, uchováva a ochraňuje. Vytvára podmienky pre napĺňanie zásady všeobecného prístupu občanov k informáciám a knižničným dokumentom. Fond je dopĺňaný kúpou, výmenou, prípadne darmi od rôznych súkromných osôb a inštitúcií. Knižnica poskytuje základné a špeciálne služby. Medzi základné patria absenčné výpožičky len pre zamestnancov múzea. Pre bádateľov, ktorí sú z radov študentov stredných a vysokých škôl, ako aj pedagógov, historikov a v neposlednom rade aj pre obyvateľov, poskytujeme výpožičky len prezenčnou formou v priestoroch knižnice. Zo špeciálnych služieb zabezpečujeme medziknižničnú výpožičnú službu len pre odborných pracovníkov nášho múzea. Knižnica poskytuje tieto služby bezplatne. 

Vďaka zrealizovanému projektu akvizície kníh pre knižnicu Kysuckého múzea sa vďaka Fondu na podporu umenia podaril nákup odbornej literatúry, ktorý pomohol rozšíriť knižný fond knižnice, a tým pádom aj skvalitniť poskytované knižnično-informačné služby v prospech odbornej a laickej verejnosti.

Fond na podporu umenia prispel na akvizíciu kníh dotáciou vo výške 1300 € a múzeum navyše doplatilo za nákup kníh sumu 144,50 € ako spolufinancovane projektu. 

Medzi zakúpenými knihami čitateľská verejnosť nájde napríklad knižné publikácie liptovskej múzejníčky Ivety ZUSKINOVEJ (Liptov - Dom a život v ňom, Kuchyňa starých materí, Ľudové umenie, Rodinné a kalendárne zvykoslovie, Ovčiari na Slovensku), etnografické práce o ľudovom odeve a spracovaní textilných vlákien od viacerých autoriek a autorov (KUCBEĽOVÁ, Jana: Odetí do krásy; ZAJONC, Juraj: Premeny vlákna; MINTALOVÁ, Zora: Príbeh vlákna; JAROŠOVÁ, Petra: Krpce, STOLIČNÁ, Rastislava: Ako sa kedysi obliekalo; KOŽUCHOVÁ, Simona: Uši si svoj kroj a mnohé iné). Ku knižným prírastkom sa radia aj práce venované tradičnému ľudovému staviteľstvu a ochrane materiálov - najmä dreva a kovu.   

Z historickej literatúry múzeum zakúpilo práce venované cirkevným dejinám (JUDÁK, Viliam: Boží priatelia, ŽEŇUCH, Peter: Rukoväť cirkevných dejín; HUĎA, Tomáš: Katolícki vojenskí duchovní, a iné práce). Vzhľadom na svoju múzejnú špecializáciu na lesné železnice boli zakúpené aj knihy o histórii úzkokoľajok a o histórii železničnej dopravy ako takej (SZOJKA, Ladislav: Dejiny železničnej siete na Slovensku; BITTNER, Ján: Malý atlas lokomotív 2023; JAGNEŠÁKOVÁ, Mária: Oravská lesná železnica; SODOMKA, Martin: Jak postavit železnici). Fond obohatili aj publikácie z oblasti historickej geografie, všeobecných i regionálnych dejín Slovenska, encyklopédie i knižné tituly zamerané na históriu I. svetovej vojny či špecializované práce k hasičskej tematike (napr. POVAŽAN, Vladimír: Hasičské vyznamenania na Slovensku; DERMEK, Milan: Hasičské automobily od histórie po súčasnosť). 

Ak vás niektoré zo zakúpených kníh zaujali, sú pre Vás k dispozícii v špecializovanej múzejnej knižnici Kysuckého múzea!