OZNAM

Vážení návštevníci, parné lokomotívy počas letnej sezóny 2024 z prevádzkových dôvodov nepremávajú!

Počas letnej sezóny budú premávať iba dieselové lokomotívy .

Historická lesná úvraťová železnica bude počas letnej sezóny premávať  zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť.  Ďakujeme za pochopenie!

Bývalá Kysucko-oravská lesná železnica (KOLŽ) vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 - 1918, kysuckej - z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej - z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Súčasťou inventára HLÚŽ sú historické parné a motorové rušne, vozne a pod. Kysucké múzeum je poverené komplexnou dokumentáciou lesných železníc na Slovensku. Železnica premáva počas sezónnej prevádzky v mesiacoch máj - október.

Podujatia v skanzene Vychylovka

                               Azda nie je nikoho kto by nemal rád prírodu a o to zdravšiu sladkosť – med. V prírode sa zatiaľ nenašiel žiadny iný produkt podobný medu a včelím produktom ani sa zatiaľ nepodarilo také produkty umelo vyrobiť. Z hľadiska udržania zdravia a zvyšovania imunity človeka tvoria včelie produkty v doterajšom vývoji ľudskej spoločnosti absolútnu špičku.

15.08.2021


Preto Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so ZO SZV Stará Bystrica, ZO SZV Kysucké Nové Mesto a RZ SZV Žilina, dávajú na vedomie širokej verejnosti a zároveň všetkých pozývajú na podujatie Včelárska a sladká nedeľa, ktoré sa bude konať v nedeľu 15. augusta 2021 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

Program počas dňa:

10:00 hod Prednáška Dušan Dedinský - termické ošetrovanie včelstiev ( pódium pri Krčme z Korne)
11:00 - 16:00 hod. Kuchyňa starých materí (šišky, polievka, koláče)
11:30 hod. Prednáška Ladislav Balvan - chov matiek ( pódium pri Krčme z Korne)
11:30 hod. Seminár nariadenia vlády 377/2019 (usadlosť u Hruškuliaka)
13:00 hod. Svätá omša v Kaplnke Panny Márie zo Zborova nad Bystricou
14:00 hod. Vyhodnotenie súťaží Najlepší med Bystrickej doliny a fotografickej súťaže Včielka medonosná  (pódium pri Krčme z Korne)
14:15 hod. Prednáška Dušan Dedinský- včelie produkty  (pódium pri Krčme z Korne)
15:00 hod. Prednáška Miloš Belan - odborné vzdelávanie včelárov ( usadlosť u Hruškuliaka)

 

Sprievodný program bude naozaj bohatý. Počas dňa sa môžete tešiť na folklórne vystúpenie sestier Jančigových z Kysuckého Lieskovca a vystúpenie rodiny Mrvečkovej z Lodna. Nebude chýbať zaujímavý presklený úľ ako aj prezentácie činnosti včelárov. Samozrejmosťou bude predaj medu, medoviny, medovníkov, včelárskych pomôcok, produktov, sviečok a včelích matiek. Včelie matky si môžete objednať u pána Gabriela Foťka zo Stropkova na t.č.:  +421904492805 .

Veríme, že počasie bude podujatiu priať a naši návštevníci zažijú pekný oddychový deň vo veselej nálade, poučení sa alebo nákupe originálnych včelích produktov.

Príďte dať hold všetkým včeličkám, ale aj včelárom, ktorí vyrábajú med a iné včelie produkty pre naše zdravie, chuť a krásu.  

Ste srdečne pozvaní !

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

plagát včelárska nedela 2021