OZNAM

Vážení návštevníci, parné lokomotívy počas letnej sezóny 2024 z prevádzkových dôvodov nepremávajú!

Počas letnej sezóny budú premávať iba dieselové lokomotívy .

Historická lesná úvraťová železnica bude počas letnej sezóny premávať  zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť.  Ďakujeme za pochopenie!

Bývalá Kysucko-oravská lesná železnica (KOLŽ) vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 - 1918, kysuckej - z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej - z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Súčasťou inventára HLÚŽ sú historické parné a motorové rušne, vozne a pod. Kysucké múzeum je poverené komplexnou dokumentáciou lesných železníc na Slovensku. Železnica premáva počas sezónnej prevádzky v mesiacoch máj - október.

Podujatia v skanzene Vychylovka

40257880 1134033556748677 3282651316878311424 n

„Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť a pochopiť jej význam v prírode.“ Tak znie odkaz legendy o svätom Hubertovi, ktorý si poľovníci v skanzene opäť aj tento rok pripomenú.
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja s Poľovníckym združením Starý diel - Vychylovka srdečne pozýva poľovnícku i nepoľovnícku verejnosť na podujatie Poľovnícka nedeľa, ktoré sa bude konať 19. septembra 2021 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

19.9.2021


V priestoroch skanzenu čaká na návštevníkov pestrý program. Od 11: 00 do 16:00 hod. bude v areáli pripravená prezentácia poľovníctva, počas ktorej poľovníci uvaria návštevníkom chutný guláš a rôzne špeciality z diviny. Svoju mušku si budete môcť preveriť v streľbe zo vzduchovky, pripravené sú aj ukážky vábenia a zvukových prejavov zveri, výcvik poľovných psov a lesná pedagogika. Ale aj kútik pre deti, kde môžu farbičkami vyjadriť svoje vnímanie prírody a poľovníctva či vyriešiť kvíz o našich lesoch a prírode.
Okrem toho od 12 : 00 do 15 : 00 hod. deti, ale i dospelých určite zaujme atraktívne vystúpenie sovičiek, ktoré odvážnych návštevníkov aj aktívne zapoja do svojho programu.
Samozrejme sme nezabudli na svätú omšu, ktorá sa bude konať v tradičnom čase o 13:00 hod. v Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou.
Počas celého podujatia bude pripravená výstava poľovníckych trofejí, predajné stánky s poľovníckou tematikou, umeleckými výrobkami, remeselníci. O dobrú náladu sa postará ľudová hudba Bystrická kasňa.

V súčasnosti sa, vzhľadom na vývoj pandémie, môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch, preto prosíme návštevníkov, aby sledovali jednak nariadenia príslušných autorít, ako aj našu webstránku. Spomínané podujatie a aktivity môžu byť obmedzené alebo zrušené podľa vývoja pandémie.


Využite príležitosť prežiť pekný a zaujímavý víkend v duchu poľovníckych tradícií.
Všetci ste u nás vítaní!


Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

 

 polovnici