OZNAM

Vážení návštevníci, parné lokomotívy počas letnej sezóny 2024 z prevádzkových dôvodov nepremávajú!

Počas letnej sezóny budú premávať iba dieselové lokomotívy .

Historická lesná úvraťová železnica bude počas letnej sezóny premávať  zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť.  Ďakujeme za pochopenie!

Bývalá Kysucko-oravská lesná železnica (KOLŽ) vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 - 1918, kysuckej - z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej - z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Súčasťou inventára HLÚŽ sú historické parné a motorové rušne, vozne a pod. Kysucké múzeum je poverené komplexnou dokumentáciou lesných železníc na Slovensku. Železnica premáva počas sezónnej prevádzky v mesiacoch máj - október.

Podujatia v skanzene Vychylovka

1. fašiangový sprievod v usadlosti U Hruškuliaka

Fašiangy predstavujú obdobie veselosti, hodovania a tancovačiek od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Vyvrcholením fašiangov boli obchôdzky masiek, ktoré sa konali v posledných troch dňoch, preto Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pri príležitosti 50. výročia od svojho založenia, pripravilo program Fašiangy sa krátia už sa nenavrátia... V nedeľu 27. februára 2022 sa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke rozprúdi fašiangová zábava od 13:00 do 15:30 hod.

27.02.2022


Fašiangový sprievod masiek sa začne o 13: 00 hod. zo stanice Skanzen a pôjde naprieč Múzeom kysuckej dediny až k pódiu pri Krčme z Korne, kde o 14:00 hod. vyvrcholí tradičným pochovaním basy. Pravú fašiangovú náladu zabezpečí folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice.
Skanzen bude pre širokú verejnosť v tento deň otvorený od 11:00 do 16:00 hod. Nakoľko nie je skanzen sprístupnený celý a počas celého dňa, vstupné bude pre dospelú osobu 3,50€ a deti, študenti, dôchodcovia, zťp/ zťps budú mať vstup zdarma.
Naši predkovia si na bujaré fašiangové zábavy veľmi potrpeli, veselili sa bohatí i chudobní, páni aj sluhovia, majstri či tovariši, preto uvítame ak na toto podujatie prídete, aj v maskách.


V súčasnosti sa, vzhľadom na vývoj pandémie, môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch, preto prosíme návštevníkov, aby sledovali jednak nariadenia príslušných autorít, ako aj našu webstránku. Spomínané podujatie a aktivity môžu byť obmedzené alebo zrušené podľa vývoja pandémie.


Veríme, že vás toto podujatie zaujme a prídete do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

fašiangy sa page 0001