OZNAM

Vážení návštevníci, parné lokomotívy počas letnej sezóny 2024 z prevádzkových dôvodov nepremávajú!

Počas letnej sezóny budú premávať iba dieselové lokomotívy .

Historická lesná úvraťová železnica bude počas letnej sezóny premávať  zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť.  Ďakujeme za pochopenie!

Bývalá Kysucko-oravská lesná železnica (KOLŽ) vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 - 1918, kysuckej - z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej - z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Súčasťou inventára HLÚŽ sú historické parné a motorové rušne, vozne a pod. Kysucké múzeum je poverené komplexnou dokumentáciou lesných železníc na Slovensku. Železnica premáva počas sezónnej prevádzky v mesiacoch máj - október.

Podujatia v skanzene Vychylovka

vaľanie mája 2021 3

Kým na začiatku mája sa po Kysuciach stavali májové stromy, teraz prichádza čas na ich váľanie. Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo na poslednú májovú nedeľu v Múzeu kysuckej dediny program Váľanie mája.

29.5.2022


Ako uvádza etnológ Kysuckého múzea Pavol Markech váľanie mája sa nezaobišlo bez radostných emócií, spevu a zábavy. „Máj bol aj v prenesenom zmysle slova na počiatku rastu vegetácie, plodnosti, hojnosti, oslavy slnka, teda všetkého, čo malo zabezpečiť plody nového života a úrody v nasledujúcich mesiacoch," doplnil Markech. „V sprievode lokálneho spoločenstva - zvedavých detí, mladých aj dospelých, mládenci na konci mesiaca obchádzali všetky dvory, v ktorých postavili máje. Okolo mája vykrúcali svoje milé, trasením mája oznamovali čas jeho konca. Šikovní junáci boli za váľanie mája obdarovaní mladými devami koláčmi, úsmevom, objatím, sladkým bozkom a po zvalení mája dostali aj fľašu pálenky. Tanec a zábava potom pokračovali podľa nálady až do večera. Niekde sa zábava preniesla do krčmy, kde večer pokračoval za spevu a tanca.“


Túto tradíciu oživí v skanzene ĽH Potočiari z Novej Bystrice v nedeľu 29. mája 2022 o 13.30 hod. pri obytnom dobe Do Rybov. Následne bude program pokračovať pri jednotlivých objektoch, v ktorých bude prebiehať Kuchyňa starých materí. Návštevníci budú môcť ochutnať kapustniaky, polievku, koláč a započúvať sa do príjemnej hudby. Zároveň počas dňa môžu navštíviť výstavu zo zbierok Kysuckého múzea – „Ihlou maľované“, ktorá sa nachádza v Multifunkčnom objekte na prvom poschodí.


Tešíme sa na vás v nedeľu 29. mája 2022 pri tradičnom váľaní mája!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

vlanie maja plagat