IMG 2686Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Ihlou maľované.Výstava potrvá od 27. 4. do 5. 9. 2021.

27.4.-5.9.2021

Ako už názov napovedá,  pôjde o prezentáciu výšiviek zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. Výšivka je ručne zdobenie textilu (kože) pomocou ihly. Na výstave môžete vidieť viaceré techniky akými sú: výšivky podľa počítanej nite, ale aj predkreslené výšivky.

Výšivkou sa zdobil základný odev (rukávce, šatky, čepce, nohavice, kožuchy) a bytový textil (uteráky, nástenky, vankúše, hrebenáre, prestierania, plachty). Najrozšírenejšími motívmi výšivky na základnom odeve boli rastlinné motívy ako tulipány, klinčeky, nevädza, granátové jablká, úponky listov, ihličia a lesné plody.

Na výstave Ihlou maľované je ponúkaný prierez výšiviek naprieč rôznymi kysuckými oblasťami. Zastúpené budú napríklad aj farebne vyšívané zápony z Bystrickej doliny. „Bystrická dolina je na rozhraní regiónu Oravy a Terchovej, čo ovplyvnilo aj ornamentálny motív a kompozície. Ich farebné rozhranie sa pohybovalo v zelených, modrých, žltých a predovšetkým v ružových farbách,“ vysvetľuje Helena Kotvasová, riaditeľka Kysuckého múzea a kurátorka zbierkového fondu Odevy. Zaujímavosťou výstavy bude určite aj bytový textil, pri ktorom je často využívaný geometrický a zoomorfný motív vtákov, holubov, kohútov. Výstava bude obohatená o banery, na ktorých si prečítate nielen o histórii, ale aj druhoch výšiviek. Dozviete sa aj o spôsobe ich čistenia, či o ošetrení. Zaujímavé sú aj informácie o technike, kompozícii a farebnosti. Okrem toho na výstave môžete vidieť vzorkovníky výšiviek, ktoré sú tiež súčasťou zbierkového fondu múzea.  

Ihlou maľované plagát final page 0001