246729145 759696335425016 710852816300856602 n

Výdobytky modernej techniky sa menia zo dňa na deň. Vlastníme desktopy, notebooky, iPhony, iPady, a to čím tenšie, tým lepšie. Ale viete si predstaviť, žeby ste doma mali osobný počítač veľký ako krabica? My starší určite áno, ale naše deti by len neveriacky krútili hlavami. V dnešnej dobe vzniká každý mesiac nová technológia, nový smartfón, notebook, alebo Smart TV a internet sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Jednoducho sme v digitálnom veku.

25.10.2021 - 01.05.2022


Preto Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej činnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so súkromnými zberateľmi pánom J. Masnicom a J. Jablonským pripravilo v Kaštieli Radoľa zaujímavú výstavu Retrocom 2.0, ktorá návštevníkov prenesie do čias počítačových začiatkov.
Počiatok výpočtovej techniky siaha do polovice minulého storočia, kedy sa podarilo v Nemecku zostrojiť prvý počítač na svete. Vyzeral úplne inak ako tieto súčasné, pretože vtedajšie počítače boli objemné, skladali sa z mnohých segmentov, zaberali veľkú plochu a boli energeticky náročné. Súbežne s počítačmi sa vyvíjali aj herné zariadenia určené pre zábavu, ktoré svoj rozmach zažili na prelome 80-tych a 90-tych rokov. Práve v tom čase vtedajšie výdobytky modernej techniky oslovili aj zberateľov J. Masnicu a J. Jablonského. Ich zbierky obsahujú ikonické kúsky súvisiace s výpočtovou technikou, počítačmi, hernými konzolami, pamäťovými médiami, disketami, kazetami,MP3, DVD prehrávačmi, databankami, ale nájdete tu aj prospekty, komiksy a rôzne postavičky a figúrky z hier. Aj vďaka tomu si budú môcť pamätníci nostalgicky zaspomínajú na značky ako DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, MATO, PMD 85, TESLA, PP 01, PP 06, SUPER MARIO BROS, zatiaľ, čo ich deti zrejme nebudú veriť vlastným očiam.
Jedným z cieľov tejto výstavy je poskytnúť priestor na netradičnú formu vyučovacích hodín aj pre školy. Môžu sa tu odučiť hodiny informatiky, dejepisu, fyziky, matematiky či iných predmetov. Nakoľko výstava poskytuje množstvo informácií o histórii počítačov, môžu si zaspomínať, porovnať pokrok vo svete techniky alebo vidieť hernú konzolu z prelomu storočí.


Túto výstavu si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch radoľského kaštieľa do 1. mája 2022.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

retrocom