20210806 093557V roku 2020 sa zbierkový fond Kysuckého múzea vďaka podpore Fondu na podporu umenia rozrástol o nové hodnotné predmety. Vďaka pridelenej finančnej dotácii pribudlo do podfondu História celkovo 231 historických pohľadníc z rozličných historických období vzťahujúcich sa výlučne k regiónu Kysúc, ktoré dovtedy tvorili zberateľské portfólio Renáty Janíkovej z Nesluše.

Najhodnotnejšiu časť získanej zbierky tvoria najstaršie pohľadnice pochádzajúce z obdobia Rakúsko-Uhorska, kam spadajú pohľadnice vydané do konca roku 1918, resp. na začiatku roku 1919 a príležitostne až do začiatku 20. rokov. Do tejto kategórie patrí 6 pohľadníc zachytávajúcich výlučne Čadcu ‒ najvýznamnejšie sídlo Kysúc. Práve v tejto skupine nájdeme i najhodnotnejšiu pohľadnicu zbierky, ktorou je kolorovaná poštou prejdená pohľadnica Čadce z roku 1901 zachytávajúca pohľad na mesto od severu.

Ďalšiu hodnotnú skupinu tvoria pohľadnice vydané v období medzivojnovej Československej republiky (1919 ‒ 1939) a Slovenského štátu (1939 – 1945), ktorých sa v získanej kolekcii nachádza niekoľko desiatok kusov. Ide prevažne o čiernobiele zábery na najvýznamnejšie kysucké sídla – Čadcu, Turzovku a Skalité.

Najväčšiu časť zbierky tvoria pohľadnice vydané v povojnovom období, medzi ktorým prevažujú farebné zábery zachytávajúce najvýznamnejšie sídelné a turistické lokality Kysúc – administratívne sídlo Čadca a destinácie, ako Oščadnica, Veľká Rača, Makov, Bystrická dolina a ďalšie.

Na záver môžeme konštatovať, že získaná zbierka pohľadníc významne obohatila zbierkový fond Kysucké múzea. Jednotlivé pohľadnice predstavujú cenný dokumentačný materiál, ktorý do budúcna ponúka široké možnosti využitia najmä pri prezentácii a propagácii histórie a kultúry Kysúc a tiež pri expozičnej, prezentačnej a vydavateľskej činnosti Kysuckého múzea.

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Martin Turóci, PhD.

Kysucké múzeum

logo fpu02