DSC01418Kultúrne podujatie Deň múzeí v prírode – Deň dreva, ktoré sa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke uskutočnilo 12. 9. 2021, upozornilo na to, že drevo je krásny, na dotyk príjemný, hodnotný, ekologický a obnoviteľný prírodný materiál, ktorý je už od nepamäti súčasťou ľudskej civilizácie.

Drevo patrí k najuniverzálnejšiemu materiálu v ľudovej kultúre. Program, ktorý Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej činnosti Žilinského samosprávneho kraja, pre svojich návštevníkov pripravilo malo za úlohu zabaviť celé rodiny, od detí až po najstarších členov, a to sa aj podarilo. Pretože na lúke pri základnom kameni MKD prebiehali ukážky lúpania kôry z dreva. Priestor pri Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou patril rezbárovi Milošovi Húževkovi a jeho umeleckému spracovaniu drevených sôch. Rezbárstvu sa venuje približne pätnásť rokov, najskôr začal s drobnými drevorezbami, ale so sochárčinou začal neskôr. Pomocou motorovej píly počas nedele pred očami návštevníkov vytvoril sochu veveričky, ktorá bude zdobiť záhradnú lavičku. Okoloidúci si mohli pozrieť aj výstavu jeho prác pozostávajúcu z rôznych sakrálnych sôch, zvierat a úžitkových predmetov.
Súbežne s ďalšími aktivitami v usadlosti Do Poništa prebiehali ukážky výroby dreveného štiepaného šindľa a v usadlosti Do Hruškuliaka si všetci mohli pozrieť prienik tradičnej tesárskej práce do novodobých postupov. Majstri tesári zo spoločnosti Drevodomy s.r.o priblížili, ako prebieha stavba drevodomov, ako vyrábajú trámy z guľatiny, ale predviedli aj praktickú ukážku vyhotovenia tzv. rybinového spoja. Samozrejme sme nezabudli ani na najmenších, na ktorých počas celého dňa v usadlosti do Potoka čakala pripravená súťaž v hode klátikom na terč.
Zaujímavosťou a zároveň novinkou tohto podujatia bol nultý ročník súťaže v párovom pílení dreva ručnou pílou, „Keď sa píly rozozvučia“. Súťaž prebiehala na lúke pri obytnom dome Do Rybov a prihlásilo sa do nej až šestnásť párov súťažiach. Súťažili ženy, muži a dokonca aj deti. Atmosféra bola priateľská a do rytmu sto ročnej píly „bruchatky“  vyhrávala ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice. Najrýchlejšie sa podarilo odpíliť drevo Jánovi Čierňavovi a Martinovi Brisudovi. So sekundovým rozdielom na druhom mieste skončili Pavol Milan a Milan Voľna, ktorých v skanzene poznáme aj ako zručných koscov. Tretie miesto si odniesol zmiešaný pár, ktorý tvoril Milan Voľna s Annou Višňovskou.

Veríme, že sa táto súťaž bude tešiť obľube a stane sa neoddeliteľnou súčasťou podujatia Deň dreva.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum