DSC01641S príchodom jesene, keď sa z hôr ozýva ručanie jeleňov-kráľov našich lesov, prichádza čas stretnutia poľovníkov, aby si spolu s príbuznými, priateľmi a milovníkmi prírody uctili pamiatku Sv. Huberta. Preto areál skanzenu patril uplynulú nedeľu 19. 9. 2021 poľovníkom. V rámci podujatia s názvom Poľovnícka nedeľa, ktoré pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej činnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Poľovníckym združením Starý diel – Vychylovka, okrem ukážky poľovníckych tradícií nechýbali ani ukážky sovičiek či rôzne aktivity pre malých i veľkých.

Išlo o tradičnú poľovnícku slávnosť s bohatým programom nielen pre poľovníkov, ale i návštevníkov, ktorým je poľovníctvo menej blízke a chceli sa o ňom dozvedieť viac. Poľovnícka nedeľa bola predovšetkým príležitosťou pre priateľské stretnutie poľovníkov i nepoľovníkov nielen z okolia, ale aj z celého Slovenska i zahraničia. Mottom dňa bol odkaz legendy o Sv. Hubertovi, ktorý je patrónom poľovníkov a znie : "Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť a pochopiť jej význam v prírode."
Podľa slov Michala Riečičiara poľovníckeho hospodára PZ Starý Diel – Vychylovka je Múzeum kysuckej dediny nádherný areál, kde našli všetko, čo potrebovali na zorganizovanie tohto podujatia. „A hlavne je tu pekná príroda,“ doplnil. Mnoho návštevníkov – poľovníkov však na podujatie nedotiahla len príroda samotná, ale najmä súdržnosť poľovníckej komunity. Poľovníctvo však nie je len o súdržnosť či vzťahu k prírode, dokonca to nie je ani životný štýl, ale je to život. Samozrejme zameriava sa na pozorovanie zveri aj tej na odstrel, ale na prvom mieste je starostlivosť o ňu a pochopenie jej života.
Aj napriek nepriazdnivému a chladnému počasiu sa prezentácia poľovníctva uskutočnila formou pútavej výstavy v podobe jeleních, danielích, muflóních srnčích trofejí. Slávnostnú atmosféru umocnila Svätohubertská omša, ktorú celebrovali dvaja duchovní otcovia, ktorým poľovníctvo nie je cudzie. Po nej nasledovala voľná zábava, ochutnávka gulášu či iných špecialít. Návštevníci obdivovali tiež prezentáciu živých sovičiek, poľovníckych psov a v neposlednej rade zaujali tvorivé dielne pre deti a strieľanie zo vzduchovky. Pestrý sprievodný program počas celého dňa dopĺňali predajcovia, ponúkajúci sortiment poľovníckeho oblečenia a potrieb, umeleckých výrobkov (košíky, obrazy a sošky s poľovníckou tematikou, výrobky z parožia a dreva) perníkov a cukroviniek a i.
Veríme, že všetci tento slávnostný deň prežili v priateľskej atmosfére, dobrej nálade, a že sa o rok stretneme v hojnejšom počte či už návštevníkov, ale i poľovníckych združení.
Lovu zdar!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum