DSC02009

Zborovská nedeľa, výstava Retrocom 2.0, Kysucká odysea či Hlávka do krásy odetá. To sú len niektoré z podujatí a výstav, ktoré ešte do konca októbra čakajú na návštevníkov v jednotlivých expozíciách Kysuckého múzea. Oplatí sa ich zúčastniť a vnímať všetkými zmyslami.


V nedeľu 3.10.2021 návštevníci Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke spoznajú zvyky a tradície z obce Zborov nad Bystricou. Napriek tomu, že sme mali v skanzene pripravené aj iné podujatia zamerané na tradičnú gastronómiu, zvyky a tradície, vzniknutá situácia nás núti zodpovedne sa postaviť aj k programom s vysokou koncentráciou ľudí na jednom mieste. Vzhľadom k tomuto sme sa rozhodli od 4.10.2021 zrušiť plánovaný nedeľný program. Ale aj napriek tomu sa brány skanzenu nezatvoria a budú pre verejnosť otvorené každý deň od 9.00 do 17.00 hod.

Kaštieľ Radoľa návštevníkom priblíži život v stredovekej dedina na severozápade Slovenska. Stála expozícia "Svet dávnych predkov" predstaví najznámejšie archeologické lokality na Kysuciach. Prezentujúce artefakty doby kamennej, z doby bronzovej, železnej a z novšieho obdobia dopĺňa expozíciu malý súbor novovekých nádob. Meštianske bývanie naučí návštevníkov odlíšiť to „mestské“, čo tu bolo od „ľudového,“. Expozícia prevedie návštevníkov meštianskym interiérom druhej polovice 19. až prvej polovice 20. storočia, od historizujúceho štýlu, secesiu i „artdeco.“ Uvidia tu jedáleň, príborníky, obývaciu spálňu z poslednej tretiny 19. storočia, secesnú spálňu, sedaciu súpravu v biedermeierovom štýle, obrazy, porcelán, ale aj pianíno a harmónium, alebo i kávovar z 20. tych rokov 20. storočia a staršie hračky. Na výstave „Český granát – od ťažby po secesný šperk“ návštevníci spoznajú originálne šperky brošne, hrebene do vlasov, náramky i náhrdelníky, vyznamenania a pod. z obdobia secesného slohu z prelomu 19. a 20. Storočia. V ponuke zostáva aj fauvisticko– expresionistická výstava, v ktorej dominujú ruže, krajiny, akty, zátišia kvetov a ovocia, ktoré sú charakteristické pre jeseň. Okrem spomínaných výstav a expozícií sa návštevníci môžu tešiť na výstavu Retrocom, ktorá od 20.10.2021 poodhalí svet starých počítačov, hracích konzol, mobilov a multimédií.


Aj Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou s vernou replikou mamuta srstnatého v životnej veľkosti v októbri prevedie návštevníkov Kysuckou odyseou od pravekých ľudí až po astronautov. Expozícia pozostáva z jedenástich tematických celkov zameraných na pravek, neolit, Slovanov, ranný stredovek, renesanciu, valašskú kolonizáciu, novovek, priemyselný vek, vysťahovalectvo a kozmický vek. Návštevníci môžu počas prehliadky vidieť ojedinelú mineralogickú zbierku štylizovanú do dobrodružného putovania do hlbín Zeme na základe známeho románu Julesa Verna doplnenú o zmenšený model kostry tyranosaura.
Výstava Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili umožní zaspomínať si na najdôležitejšie momenty socialistickej éry. Jej súčasťou sú rôzne písomnosti, preukazy a doklady, bankovky, diplomy, socialistické propagačné materiály, noviny a pod. Industrializáciu regiónu priblížia zbierkové predmety ako výrobky a katalógy kysuckých podnikov Slovena Čadca, ZVL Kysucké Nové Mesto, Okrasa, AVC, OPP.


Kysucké múzeum aj počas októbra ponúka výstavy Hlávka do krásy odetá, Kaleidoskop, Príroda Kysúc a život v nej, ktoré návštevníkom ponúknu mnoho prekvapení. Uvedené výstavy sú verejnosti sprístupnené do konca októbra 2021.


Na záver podotýkame, že v súčasnosti sa, vzhľadom na vývoj pandémie, môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch, preto prosíme návštevníkov, aby sledovali jednak nariadenia príslušných autorít ako aj našu webstránku. Spomínané podujatie a aktivity môžu byť obmedzené alebo zrušené podľa vývoja pandémie.


Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum

 

.