Mesiac november sa nám spája v prvom rade s jeseňou. Chladné počasie, dážď, vietor, padajúce lístie, blatisté miesta, zvieratá uchyľujúce sa na zimný spánok a príroda ochudobnená o sťahovavé vtáctvo, dávajú tušiť, že sa príroda uchyľuje k zimnému spánku. Tento mesiac sa v Kysuckom múzeu bude niesť v znamení zaujímavých výstav, veríme, že sa nám ich podarí zrealizovať a budeme ich môcť sprostredkovať našim návštevníkom.

Návštevníci sa môžu tešiť na výstavu Anjel – symbol Vianoc, ktorú Kysucké múzeum pripravilo z výtvarných prác detí a klientov zo špeciálnych škôl, domov sociálnych služieb a centier sociálnych služieb z nášho regiónu. Ďalšou pripravovanou výstavou je Zima na Kysuciach, ktorú sme pripravili zo zbierok Kysuckého múzea. Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne druhý saní, lyží, dobové pohľadnice, fotografie a mnoho iných vecí prezentujúcich zimné obdobie. V ponuke ešte zostáva aj výstava pokrývok hlavy, ktorá bude  rozšírená o zimné  časti odevu.

Kaštieľ Radoľa ponúka stálu expozíciu „Svet dávnych predkov", ktorá predstavuje najznámejšie archeologické lokality na Kysuciach. Prezentujúce artefakty doby kamennej, z doby bronzovej, železnej a z novšieho obdobia dopĺňa expozíciu malý súbor novovekých nádob. Meštianske bývanie naučí návštevníkov odlíšiť to „mestské“, čo tu bolo od „ľudového“. Expozícia prevedie návštevníkov meštianskym interiérom druhej polovice 19. až prvej polovice 20. storočia, od historizujúceho štýlu, secesiu i „artdeco“. Uvidia tu jedáleň, príborníky, obývaciu spálňu z poslednej tretiny 19. storočia, secesnú spálňu, sedaciu súpravu v biedermeierovom štýle, obrazy, porcelán, ale aj pianíno a harmónium, alebo i kávovar a staršie hračky. V Kaštieli Radoľa bude pokračovať výstava v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV o spôsobe života vidieckeho obyvateľstva na severozápadnom Slovensku v období stredoveku, prezentujúca hmotnú kultúru stredovekej dediny a nálezy z archeologických výskumov. Návštevníci sa môžu prísť pozrieť do sveta retro techniky na výstavu Retrocom 2.0. Aj vďaka tomu si budú môcť pamätníci nostalgicky zaspomínať na značky ako DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, MATO, PMD 85, TESLA, PP 01, PP 06, SUPER MARIO BROS, zatiaľ, čo ich deti zrejme nebudú veriť vlastným očiam. V decembri do kaštieľa zavíta svet Harryho Pottera, pôjde o výstavu figúrok, lega, zberateľských kariet a hier.

Aj počas novembra môžete navštíviť Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou s vernou replikou mamuta srstnatého v životnej veľkosti. Oboznámiť sa so svetom pravekých ľudí a astronautov. Návštevníci môžu počas prehliadky vidieť ojedinelú mineralogickú zbierku štylizovanú do dobrodružného putovania do hlbín Zeme na základe známeho románu Julesa Verna doplnenú o zmenšený model kostry tyranosaura. V ponuke zostáva aj výstava Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili, ktorá umožní zaspomínať si na najdôležitejšie momenty socialistickej éry aj počas adventu.


Hoci sa brány Múzea kysuckej dediny zatvorili na konci októbra, chystáme pre našich priaznivcov online program na sociálnych sieťach s názvom U nás taká obyčaj. Všetci sa môžu tešiť na rôzne tradičné recepty, zvyky, tradície a koledy.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum 

krasno november

radola november

Vás srdečne pozýva na prezentačné podujatie obce Zázrivá a regiónu Oravy 10

 

Vás srdečne pozýva na prezentačné podujatie obce Zázrivá a regiónu Oravy 12