Pastels and Plants Creative Mood BoardĎalší rok sa pomaly, ale isto blíži ku koncu a už teraz môžeme povedať, že rok 2021 určite nebude ako tie predošlé. Pretože posledné dva roky nám všetkým zostanú v pamäti ako niečo, čo nás nemilo prekvapilo a zmenilo nám životy. Protipandemické opatrenia zasiahli nielen do životov jednotlivcov, ale i do života a činnosti múzeí. Výnimkou nebolo ani Kysucké múzeum a, hoci boli naše expozície zatvorené celé štyri mesiace stihli sme toho veľa. Čas bez návštevníkov sme využili na rôzne rekonštrukcie, opravy a vylepšenia našich jednotlivých expozícií. Najzásadnejšou zmenou prešlo Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou, ktorá sa zrodila ešte v roku 2020 po oprave strechy. Vtedy sa začali prvé prípravné práce na projektových dokumentáciách, ktoré mali zmeniť vtedajšiu výstavnú sieň na nepoznanie. Následne sa začalo so sťahovaním depozitov a rozoberaním výstavných prvkov, stavaním nového podlažia a inštalovaním stálych výstav do vynovených priestorov. Samozrejme k úpravám dochádzalo aj v Kysuckom múzeu, v Kaštieli Radoľa a v Múzeu kysuckej dediny, kde sa rekonštruovali sociálne zariadenia, menili sa smerové tabule v areáli a všetko sa pripravovalo na blížiacu sa letnú sezónu.


Postupným uvoľňovaním protiandemických opatrení Kysucké múzeum začalo otvárať svoje expozície, čo s veľkou radosťou vítali návštevníci. Hoci sa letná sezóna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke začala už 1. mája, prvé podujatie prebehlo až poslednú májovú nedeľu kedy sme spolu s návštevníkmi otvorili pastiersku sezónu a zvalili máj. Síce nám v ten deň počasie veľmi neprialo, vynahradilo nám to v ostatné nedele kedy sa v jednotlivých objektoch kúrilo v pieckach, pripravovali sa jedlá z kuchyne starých materí skanzenom sa ozývala hudba a spev. K úspešným podujatiam tento rok určite patrila Kuchyňa starých materí, Pozdrav od susedov, Včelárska nedeľa, kosecká súťaž na Kysuckých lúkach, Jánošík& Ondráš folk fest, Deň dreva, Poľovnícka či Zborovská nedeľa. No nesmieme zabudnúť ani na Hasičskú nedeľu, ktorá si získala mnoho svojich priaznivcov a určite sa aj budúci rok zopakuje. V priebehu letnej sezóny sa Historická lesná úvraťová železnica, ktorá je našou kultúrnou pamiatkou a je považovaná za svetový unikát, dočkala veľkej opravy. Vďaka úspešnému projektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V–APL-SK „Spoločne v harmónií prírody a duše“ mohla začať rekonštrukcia 2 km úseku od stanice Kubátkovia po železničné depo. Okrem spomenutého úseku sa pokračovalo v rekonštrukcii medzi stanicou Chmúra a prvou úvraťou a podarilo sa opraviť aj koľajisko pred depom. Nesmieme zabudnúť ani na prácu dobrovoľníkov, členov OZ KRÚŽOK, ktorí svoj voľný čas venujú pomoci pri údržbe okolia železnice už dvadsať rokov. Ich hlavným cieľom bolo tento rok dokončiť expozície v uzavretom vagóne, ktorý bude vhodným priestorom pre výstavy. Pripravovaný vozeň by sa mal po dokončení nachádzať v stanici Chmúra, ktorá ponúka najvhodnejší expozičný priestor pre statickú expozíciu, ale aj pre ukážky prepravy a ťažby dreva.
Nie vždy ide všetko podľa našich predstáv, presvedčili sme sa o tom v posledný prázdninový večer kedy v areáli Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke vyčíňal prírodný živel, voda, ktorá napáchala veľké škody nielen v skanzene, ale najmä na železničke. Preto sa musela letná sezóna na Historickej lesnej úvraťovej železnici predčasne ukončiť. Hoci vláčik prestal premávať v skanzene zostalo rušno. Odstraňovali sa škody po povodni a zároveň prebiehala rekonštrukcia Šuľavovho cholvárku, na ktorom sa menili nosné trámy a strecha.
Počas sezóny nie je času na zvyš a neraz na pomoc prichádzajú dobrovoľníci. Aj tento rok sa Kysucké múzeum zapojilo do kampane Týždeň dobrovoľníctva. Počas celého týždňa sa pracovalo na úprave okolia, kopali sa odvodňovacie kanály, upravoval sa terén po bagrovaní. Objekty v skanzene sa natierali konzervačným náterom, zberal sa lesný mach, ktorý sa neskôr využije na doplnenie izolácie medzi jednotlivými trámami na objektoch ľudovej architektúry v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Posledným podujatím v skanzene bola Zborovská nedeľa. Z plánovaných podujatí sa nepodarilo uskutočniť deväť, ale aj napriek tomu skanzen navštívilo tento rok takmer 25 000 návštevníkov. Síce letná sezóna na Historickej lesnej úvraťovej železnici trvala kratšie, iba päť mesiacov, stihlo sa vlakom previesť 29 432 návštevníkov.

skanzen


Kysucké múzeum počas uplynulého roka pre svojich priaznivcov pripravilo viacero zaujímavých výstav ako Príroda Kysúc a život v nej, ktorá predstavila jeden zo spôsobov, ako predstaviť a priblížiť les, ochranu prírody, lesnú zver a zabraňovanie poškodzovania lesov. Zároveň dokumentuje, akým spôsobom sa dá pričiniť k zveľadeniu a ochrane lesov a prírody. Návštevníci si mohli zaspomínať aj na svoje detstvo, a to prostredníctvom výstav Koleso – vedecká hračka a Kaleidoskop. Kysucké múzeum počas leta pripravilo zo svojho zbierkového fondu výstavu Hlávka do krásy odetá, ktorá previedla návštevníkov rôznymi druhmi čepcov, šatiek, skosiek a podvik. V spolupráci s deťmi a klientmi zo špeciálnych škôl, domov sociálnych služieb a centier sociálnych služieb z nášho regiónu sme pripravili výstavu výtvarných prác pod názvom Anjel – symbol Vianoc. V závere roka si návštevníci mohli pozrieť aj výstavu Zima na Kysuciach, ktorú sme pripravili zo zbierok Kysuckého múzea. Prezentuje rôzne druhy saní, lyží, dobové pohľadnice, fotografie a mnoho iných zimných vecí. Výstavy Anjel symbol Vianoc a Zima na Kysuciach zostávajú v ponuke aj na budúci rok.

cadca
Ani v Kaštieli Radoľa sa nazaháľalo a Kysucké múzeum pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu Elity Kysúc, ktorá priblížila širokému spektru návštevníkov menej známe a pritom svojim životným dielom, veľmi významné osobnosti, ktoré pochádzali alebo značnú časť života pôsobili na Kysuciach. V tomto roku sme si pripomenuli 695. výročie udelenia mestských výsad Kysuckému Novému Mestu, preto sme si túto významnú udalosť pripomenuli novou expozíciu venovanou starším dejinám mesta. Návštevníkov si získala aj výstava Ihlou maľované, ktorá prezentovala výšivky zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. V kaštieli sa tento rok prezentovalo aj kováčske remeslo, český granát, výtvarné diela Ľubice Šustekovej, Miriam Kadrliakovej a Stanislava Lúhového. Aktuálne sa v Kaštieli Radoľa nachádzajú ešte tri výstavy, ktoré potrvajú do budúceho roku sú nimi Stredoveká dedina, Retrocom 2.0 a Múzeum deťom – Svet Harryho Pottera.

 

 

radola

 

 

Veľkej obľube sa tešilo aj Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou, ktoré po znovuotvorení návštevníkov potešilo novými priestormi, ale aj výstavami ako Kysucká odysea, prostredníctvom ktorej mohli nahliadnuť dôležitých etáp kysuckej histórie. Najväčším lákadlom expozície bola bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti. Okrem stálej expozície ponúklo múzeum vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili, ktorú sme v predvianočnom čase obohatili o vianočný stromček.

 

 

krasno
Napriek skrátenej dobe, počas ktorej boli pre verejnosť naše kultúrne zariadenia zatvorené, sme zaznamenali dobrú návštevnosť najmä v letných mesiacoch.
S prichádzajúcou jeseňou a protipandemickými opatreniami návštevníkov ubudlo, a tak sa opäť začalo so sťahovaním a opravovaním. V Kysuckom múzeu sa pripravovalo sťahovanie múzejnej knižnice a celého knižničného fondu. Knižnica v minulosti spolu s Dokumentačným oddelením sídlila v Palárikovom dome, neskôr v bývalej budove OV KSS, teda v dnešnej budove VšZP. Potom sa premiestnila na prvé poschodie dnešného Kysuckého múzea a odtiaľ putovala do suterénu budovy, ktorý bol nevyhovujúci. Preto sa v najbližšom období vráti do vynovených priestorov na prvom poschodí nášho múzea. Zmenami prechádza depozitár vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou, kde sa pripravujú a premiestňujú jednotlivé zbierkové predmety. A v neposlednom rade sa pristúpilo k rekonštrukcií strechy na Raganovom mlyne v skanzene, ktorá bola v nevyhovujúcom stave. Okrem strechy prešla rekonštrukciou aj elektroinštalácia a vymaľovali sa i priestory v danom objekte. Pristúpilo sa aj k oprave podmytých železničných mostov po spomínanej letnej povodni. Okrem rôznych opráv a projektov sa nám podarilo vydať novú publikáciu o skanzene, biografiu o Rudolfovi Krupcovi a nového Sprievodcu múzeom kysuckej dediny pre nevidiacich a slabozrakých.


Na záver by sme sa chceli touto cestou poďakovať za prejavenú priazeň našim návštevníkom, ktorí zavítali počas roka do našich expozícií, všetkým účinkujúcim, spoluorganizátorom, každému kto nám akoukoľvek formou pomohol pri organizovaní, príprave výstav, podujatí, údržbe prevádzok počas celého roka. Veríme, že spoločnými silami pandémiu prekonáme, život v múzeu i celej kultúre sa čoskoro vráti do normálnych koľají a opäť sa budeme môcť stretnúť na niektorom z našich pripravovaných podujatí.

 

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum