Blue Minimal Hello January Facebook Post 2

Mesiac apríl je známy tým, že si ho pripomíname aj ako mesiac lesov. Okrem toho, zväčša na tento mesiac vychádzajú Veľkonočné sviatky alebo pre ateistov aj sviatky jari, ktorým sa budeme v najbližšom období v múzeu venovať.


Morena vynesie zimu zo skanzenu


V nedeľu 3. apríla 2022 sa v Múzeu kysuckej dediny návštevníci môžu tešiť na oživenie tradície vynášania Moreny. Na návštevníkov čaká anketa o najkrajšiu Morenu, worshop Urob si Morenku s prednáškou a sprievod s Morenou po skanzene. Nezabudli sme ani na virtuálny svet, v ktorom sme pre našich priaznivcov pripravili online Veľkú noc, ktorá pripomenie zvyky spájajúce sa s Kvetnou nedeľou a Veľkonočným trojdním.

Veľkonočné tvorivé dielne s mamutom

foto 2
Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou týždeň pred Veľkou nocou, pozýva na Kvetnú nedeľu 10. Apríla 2022 všetky deti, rodičov na tvorivé dielne, ktoré budú prebiehať od 11.00 hod do 15.00 hod. Môžu sa tešiť na výrobu kraslíc a pletenie korbáča. V ponuke počas celého mesiaca pre návštevníkov zostáva výstava 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice, prostredníctvom ktorej môžu nahliadnuť do histórie budovania trate. Okrem tejto výstavy sa môžu oboznámiť aj s nevšedným príbehom Kysuckej Odysey, ktorej najväčším lákadlom je bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti. Počas celého mesiaca múzeum ponúka vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch aj výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili... obohatenú o veľkonočnú výzdobu.

 


Múzeum Čadca v znamení ornamentalistiky

foto
Veľkonočnou atmosférou dýcha aj Múzeum Čadca, kde na návštevníkov čaká výstava kraslíc a dekoratívnych predmetov pod názvom Jar na Kysuciach. Ide o prezentačno- predajnú výstavu kraslíc, dekoratívnych predmetov s veľkonočnou a jarnou tematikou, ktorá potrvá do 19. apríla 2022. Na záver mesiaca od 29. apríla 2022 sa návštevníci môžu tešiť na tri nové výstavy. Prvá z nich sa zameriava na ornament, ktorý bol už od nepamäti súčasťou našej ľudovej kultúry, pričom práve jednoduchý ľud bol jeho tvorcom a nositeľom. Sprevádzal našich predkov celým životom, zdobil ľudové kroje, nábytok či keramiku. Na istý čas sa akoby stratil z nášho povedomia, no v súčasnosti opäť zažívame jeho renesanciu. Existuje veľa variácií ornamentálnej kresby. Už iba malý detail vo forme dekoru alebo použitia konkrétneho symbolu dokáže zaujímavo dotvoriť celkový dojem. Inšpiráciu pre tvorbu vlastných dekorácií môžu návštevníci nájsť práve na výstave Ornament, ktorú sme pripravili zo zbierok Kysuckého múzea. Návštevníci sa môžu tešiť aj na pútavú výstavu s názvom Na ľudovú nôtu, ktorá predstavuje rozsiahlu tvorbu významného slovenského ľudového rezbára Antona Kaduru z Podvysokej a jeho dcéry Evy Comorkovej-Kadurovej s maľbou na drevo. Výstava sa vracia ku koreňom a prezentuje naše slovenské kultúrne bohatstvo. Aj milovníci zvierat si prídu na svoje, pretože múzeum pripravilo výstavu Zem miesto pre život - Noční lovci, sovy, ktorá sa zameriava na veľmi zaujímavý druh nočných vtákov. Poodhaľuje spôsob života sov, ktorý bol odpradávna spájaný s mnohými poverami.


Svet fantázie v Kaštieli Radoľa

foto 3
V apríli Kaštieli Radoľa ponúka výstavu Oživené tradície bez hraníc, ktorá prezentuje veľkonočné dekorácie ľudových umelcov z Jablunkova. Návštevníkov určite zaujme aj prehliadka 12. ročníka putovnej výstavy „SVET FANTÁZIE INÝMI RUKAMI“, ktorá prebieha pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej. Výstava prináša kreatívne ručné výrobky z rozmanitých materiálov vyrobené mnohorakými umeleckými technikami. Kaštieľ Radoľa okrem stálych expozícií ako Svet dávnych predkov, Meštianske bývanie či 695 rokov – cesta dejinami, ponúka aj  výstavu Retrocom 2.0.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum