DSC03242Príchod jari naši predkovia oslavovali už od nepamäti. Jedným z najstarších pohanských zvykov na našom území bolo aj vynášanie a utopenie Moreny. Jej vynesenie malo zabezpečiť definitívny odchod zimy a vítanie jari, vypudenie negatívnych síl z chotára, vrátiť požehnanosť vegetácie, fyzickú silu zeme, dosiahnuť znovu oživenie prírody.


V nedeľu 3. apríla 2022 sme túto zaujímavú tradíciu oživili v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Pre návštevníkov a deti bol pripravený workshop s prednáškou, počas ktorého si mohli s pani Zuzkou Zuzčákovou Gacíkovou vyrobiť malú Morenku podľa svojej fantázie. Hoci počasie nenasvedčovalo, že by sa zima chystala odísť detský spevácky súbor Nezábudka zo Zborova nad Bystricou za spevu poobliekal Morenu a v sprievode s ňou prešiel naprieč skanzenom. Ako uvádza etnológ Kysuckého múzea Mgr. Pavol Markech: „Ľudia v domoch s napätím vyzerali, kedy „moreňárky“ zazrú v oknách chalúp. Ešte predtým sa najedli, aby získali silu pred chorobami, ktoré mali odísť spolu s Morenou (Marmurienou, Smrťou). Najväčším nešťastím bolo, ak by Morenu, ktorú niesli v čele sprievodu otočili čelom k hospodárstvu, to by znamenalo nešťastie a choroby pre celé hospodárstvo i jeho obyvateľov. Preto figurínu niesli pomedzi domy otočenú priamo, smerujúc na koniec dediny, či chotára k potoku.“
Dievčence Morenu odniesli k Chmúrovmu potoku a tam ju po jej poslednej tancovačke vyzliekli z kroja, zapálili, hodili do tečúcej vody a zahádzali kameňmi. „Torzo figuríny odplávalo spolu so zimou, ktorá stratila všetku svoju moc. Tak bol starý slovanský rituál dokonaný,“ uzavrel etnológ.

DSC03248
Folkloristi na záver návštevníkom pripomenuli starý zvyk, ktorý sa robieval na Kvetnú nedeľu. „Nosievali sa rozkvitnuté vetvičky ozdobené stuhami a vajíčkami. Dievčatá po dedine rozdávali bahniatka, starším ľuďom zaspievali a zatancovali. Vlastne tak privolávali letko,“ vysvetlila Janka Fojtíková, vedúca DFS Nezábudka.
Okrem uvedeného programu si všetci mohli pozrieť počas celého dňa výstavu Morien z Bystrickej doliny. Výstavu sme pripravili v spolupráci zo ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou, ZŠ s MŠ Klubina a ZŠ s MŠ Nová Bystrica –Vychylovka. Každý návštevník sa mohol zapojiť do ankety o najkrajšiu Morenu a dať hlas tej, ktorá sa mu najviac páčila. Všetky boli naozaj veľmi krásne, ale najviac hlasov získala Morena, ktorú vyrobili žiaci zo ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou.

 

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum