Snímka obrazovky 3
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja,  pripravilo prvé tohtoročné číslo elektronického časopisu Kysucký múzejník.

Na stránkach populárno vedeckého časopisu sa tentokrát dočítate o nálezoch púchovskej kultúry, ktorá bola rozšírená aj na Kysuciach.  Príspevky odhaľujúce tajomstvá kysuckého regiónu vám priblížia zaujímavý prípad, ktorý sa stal v roku 1629. Kedy bola  Dora Muranka,  odsúdená na vsadenie do trlice, za to, že na svadobnom veselí vyhrešila svojho manžela.  Okrem toho sa dozviete, i to, ako taká trlica vyzerala a, čo bývalo na nej znázornené. Rubrika Kysuce známe a neznáme  pokračuje druhou časťou venovanou  drotárom zo Zákopčia. Zameriava sa na obdobie vypuknutia Prvej svetovej vojny a jej dopadu na drotárstvo. Téme Prvej svetovej vojny sa venuje tiež príspevok s názvom Nevšedné úkazy na Kysuciach krátko pred vypuknutím 1. svetovej vojny. Prostredníctvom záznamov z kroník približuje nevšedné javy ako napr. studničku v Čiernom,  o ktorej sa hovorievalo, že pred vojnou v nej číra voda zmení na krvavú.  Nezabudli sme ani na kapitolu z dejín Kysuckooravskej lesnej železnice, ktorá priblíži protesty Kysučanov, ktorí nechceli, aby sa naprieč ich polí  budovala lesná železnica.  V článku Kriminalita na Kysuciach v medzivojnovom období (1918 – 1939) sa dozviete, ktorá obec patrila k najproblematickejším, o nenapraviteľnom výtržníkovi Antonovi Kullovi, ale aj o prostitúcií, lúpežiach,  dopravných nehodách a krádežiach. Prostredníctvom spomienok vám priblížime život a pôsobenie významného spisovateľa, novinára a učiteľa Petra Jilemnického na Kysuciach. Dozviete sa aj o tom, ako sa budovali opevnenia na území okresu Kysucké Nové Mesto v priebehu 2. svetovej vojny. A v závere rubriky priblížime aké obyčaje sa v minulosti spájali s tehotenstvom a narodením dieťaťa na Kysuciach.

Rubrika Zbierky a ich ochrana tentokrát predstaví autorské kresby Jána Lušňáka Lendvaia,  zaujímavosti z výstavy Krehká krása, ale aj to, čo všetko sa skrýva v dokumentácii Kysuckého múzea. Novinky z múzea priblížia jedinečnú výstavu ornamentálnej výzdoby na Kysuciach, zaujímavé zbierkové predmety ako napr. vyrezávaný betlehem a nástenné hodiny. Dočítate sa aj o novej konzervátorskej dielni, rekonštrukcií časti depozitára etnografie,  o tom, čo všetko sa podarilo v Kysuckom múzeu za uplynulé dva roky, ale aj to, čo čaká návštevníkov počas leta v jednotlivých expozíciách múzea.

Nové číslo Kysuckého múzejníka nájdete tu: https://pdf.istranka.sk/muzeum/012022.html