Blue Minimal Hello January Facebook Post kópia 3

Zabíjačka na dedine, nová smart expozícia Dejiny Čadce a okolia, výstava Dvojníci- menovci z prírody, Čiernobiely svet podľa JaNT. To sú len niektoré z podujatí a výstav, ktoré v októbri čakajú na návštevníkov v jednotlivých expozíciách Kysuckého múzea. Oplatí sa ich zúčastniť a vnímať všetkými zmyslami.

V októbri bude skanzen voňať rôznymi špecialitami

1

V nedeľu 2.októbra 2022 si návštevníci Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke pripomenú aký býval v minulosti odchod mládencov na vojnu. Aké zvyky a tradície sa spájali s odchod mládencov na vojnu návštevníkom počas nedeľného programu Regrúti priblížia členovia Folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice. O týždeň neskôr 9. októbra 2022 sme v spolupráci s obcou Zborov nad Bystricou pripravili prezentačné podujatie Zborovská svadba. Návštevníci budú môcť spoznať svadobné zvyky, pochutia si na svadobných koláčoch. K jeseni na dedinách patrí aj pravá dedinská zabíjačka, ktorú si budú môcť všetci vychutnať v nedeľu 16. októbra 2022. Už od rána sa bude pripravovať tradičná zabíjačková kapustnica, voňavé jelítka, tlačenka, v ponuke nebudú chýbať oškvarky a výpečky, podhrdlovina či pečienka. Okrem zabíjačkových maškŕt sa návštevníci môžu tešiť aj na Ľudovú hudbu Starejší z Novej Bystrice. V poslednú októbrovú nedeľu sa podujatím Ukončenie sezóny symbolicky za sprievodu Ľudovej hudby Potočiari zatvoria brány Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke.

Spoznajte Dejiny Čadce a okolia prostredníctvom smart technológií

2
Nová stála expozícia ponúka návštevníkom spoznať históriu Čadce a okolia prostredníctvom vystavených zbierkových predmetov a moderných multimediálne zariadení. Najmodernejším prvkom expozície je dotykový multimediálny stôl, na ktorom si návštevníci môžu overiť svoje vedomosti v kvíze alebo sa zabaviť pri pexese zostavenom zo starých fotografií. Do konca mesiaca môžu ešte všetci navštíviť výstavu Ornament, ktorá ich oboznámi s rôznymi druhmi ornamentov na zbierkových predmetoch zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. V ponuke zostáva aj výstava s názvom ,,Na ľudovú nôtu“, ktorej autori Anton Kadura a Eva Comorková – Kadurová sa prostredníctvom umenia snažia priblížiť slovenskú kultúru dnešnej generácií.

Započúvajte sa do zvukov zvierat na interaktívnej tabuli vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou

3

Počas októbra sa vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou môžu návštevníci tešiť na banerovú výstavu Dvojníci- menovci z prírody, ktorých spája rovnaké pomenovanie alebo rovnaký základ slova. Okrem zaujímavých pestrofarebných banerov je výstava obohatená o exponáty zvierat a interaktívnu tabuľu. Návštevníkov určite zaujme aj expozícia Kysucká odysea približujúca rôzne dôležité etapy kysuckej histórie. Najväčším lákadlom expozície je však bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti. Okrem stálej expozície ponúka múzeum vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili...

 

Kaštieľ Radoľa ponúkne nové výstavy Čiernobiely svet podľa JaNT a Ženy v slovenskom lyžovaní

4
Kaštieľ Radoľa návštevníkom priblíži Svet dávnych predkov, poukáže na najstaršie stopy človeka v regióne, spoznajú dejiny Kysuckého Nového Mesta aj interiér meštianskych domácností. Kto ešte nestihol, môže do polovice októbra navštíviť výstavu Trstenská keramika, výstavu porcelánu – kávových a čajových súprav, jedálenských servisov i rôznych jedinečných solitérov a výstavu Hlávka do krásy odetá. Na detských návštevníkov čakajú tvorivé dielne, kde si môžu navrhnúť svoj vlastný vzor na papierový tanier. V závere mesiaca sme pre návštevníkov kaštieľa pripravili dve nové výstavy a to Čiernobiely svet podľa JaNT a Ženy v slovenskom lyžovaní.

 

Všetkých srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová