November v KM

Hoci mesiac november patrí k jesenným mesiacom, neodmysliteľne sa spája aj so zimou a prichádzajúcim adventom.

November v znamení Etnofilmu a tematických výstav

 Kysucké múzeum

Začiatok mesiaca bude v priestoroch Kysuckého múzea patriť fotografickej výstave Očami Milana Rastislava Štefánika, ktorá je súčasťou 22. MFF Etnofilm Čadca. Okrem výstavy v priestoroch múzea bude videoprojekcia filmov Kamaráti v gethu 78´, There is no other Place 74´, ale aj seminár o Drotárstve, architektúre a zvykoch. Uvedený seminár povedú PhDr. Alojz Kontrik, PhDr. Marián Liščák PhD. a PhDr. Martina Bocánová PhD.. V priebehu mesiaca k aktuálnej stálej expozícií Dejiny Čadce a okolia pribudne výstavy Pod patronátom sv. Floriánach, ktorá bude pripravená zo zbierok Kysuckého múzea. Výstava je sprievodným podujatím k projektu „Pod patronátom sv. Floriána“, ktorý je implementovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika- Česká republika 2014-2020 a je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja – Fond malých projektov. S prichádzajúcim adventom do Kysuckého múzea prostredníctvom výstavy Od Ondreja do Troch kráľov a výstavy Maľujeme zimu zavítajú Vianoce. Návštevníci sa môžu tešiť na obrazy neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci, na tradičný vianočný stromček, Mikuláša, Lucie a informačné panely približujúce históriu Vianoc. Súčasťou výstavy bude aj predajná časť, ktorá návštevníkom ponúkne rôzne vianočné ozdoby a dekorácie.


Neobyčajná cesta zákutiami ľudskej hlavy

Vlastivedné múzeum
Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou pozýva návštevníkov počas novembra navštíviť stálu expozíciu Kysucká odysea s vernou replikou mamuta srstnatého v životnej veľkosti. Návštevníci môžu počas prehliadky vidieť ojedinelú mineralogickú zbierku štylizovanú do dobrodružného putovania do hlbín Zeme na základe známeho románu Julesa Verna doplnenú o zmenšený model kostry tyranosaura. V ponuke zostáva aj výstava Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili. Na detského návštevníka v múzeu čaká interaktívna výstava Hravá hlava, ktorá ponúka možnosť spoznávať, skúmať a objavovať. Deti edukatívnou formou spoznajú, ako hlavu stvárňovali rôzni umelci, ako v nej vzniká nápad, koľko váži mozog a aké rôzne pomenovania má hlava. Na záver môžu zavítať aj do obce Gebuľová, kde si budú môcť vytvoriť hlavu podľa svojich predstáv. Do konca mesiaca zostáva v ponuke aj banerová výstava Dvojníci - menovci z prírody. Milovníkom prírody ponúka príklady druhov, ktoré majú spoločné pomenovanie na základe podobných charakteristík a čŕt alebo určitej prepojenosti jedného organizmu s druhým. Výstava je obohatená o exponáty zvierat a interaktívnu tabuľu, z ktorej si budú môcť vypočuť zvuky zvierat.


Kaštieľ bude patriť ženám v zjazdovom lyžovaní, Andrejovi Majerovi a stredoveku

Kaštiel radola

Kaštieľ Radoľa ponúka stálu expozíciu Svet dávnych predkov, ktorá predstavuje najznámejšie archeologické lokality na Kysuciach. Expozícia Meštianske bývanie prevedie návštevníkov druhou polovicou 19. a prvou polovicou 20. storočia. Uvidia tu jedáleň, príborníky, obývaciu spálňu z poslednej tretiny 19. storočia, secesnú spálňu, sedaciu súpravu v biedermeierovom štýle, obrazy, porcelán, ale aj pianíno a harmónium alebo i kávovar a staršie hračky. Okrem uvedených expozícií si návštevníci môžu pozrieť expozíciu 695 rokov - Cesta dejinami, ktorá pripomína výročie udelenia mestských výsad Kysuckému Novému Mestu.  Aj do Kaštieľa pomaličky prichádza zima, a to prostredníctvom výstavy Ženy v slovenskom lyžovaní. Zjazdové lyžovanie. Návštevníci na výstave uvidia víťazné plakety M. Daňovej – Sobotovej, medaily a zjazdové lyže Lucie Medzihradskej, účastnícke karty zo Zimných olympijských hier, rôzne druhy lyží, lyžiarok, oficiálne oblečenie československých zjazdárov na ZOH 1992 v Albertville, ale aj lyžiarky Petry Vlhovej. Okrem toho v priebehu mesiaca sa môžu tešiť na výstavu Andrej Majer - básnik rodných Kysúc a výstavu STREDOVEK zo Spolku sv. Šebastiána.

Všetkých srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum