záver roka v KR

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, pripravilo v radoľskom kaštieli bohatý kultúrny program na jesenné a zimné mesiace. Pre návštevníkov sú okrem stálych expozícií (Svet dávnych predkov, 695 rokov – cesta dejinami, Meštianske bývanie) pripravené tri nové výstavy.

20221024 125614

Výstava Ženy v slovenskom lyžovaní. Zjazdové lyžovanie, ktorú múzeum pripravilo v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým múzeom, prevedie návštevníkov dejinami tohto športu a zoznámi ho s najvýraznejšími predstaviteľkami. Možno tu vidieť víťazné plakety M. Daňovej – Sobotovej, medaily a zjazdové lyže Lucie Medzihradskej, účastnícke karty zo zimných olympijských hier, rôzne druhy lyží, lyžiarok vrátane detských, oficiálne oblečenie československých zjazdárov na ZOH 1992 v Albertville, ale aj lyžiarky Petry Vlhovej. Pán  Štefan Tereš, bývalý tréner detských lyžiarov z Lyžiarskeho klubu ZVL Kysucké Nové Mesto, zapožičal na výstavu pásové lyže, používané na letnom tréningu  na Veľkom Ostrom na konci 80. rokov, plyšového medveďa ako 1. cenu lyžiarskych pretekov o Goralský klobúčik a iné.

20221103 133409

Výstava Andrej Majer - básnik Kysúc oboznámi záujemcov s touto významnou osobnosťou a rodákom z Kysuckého Nového Mesta. Predstaví mnoho básnikových osobných dokumentov v našich zbierkach - od vysvedčení zo štúdií, rukopisy básní v maďarskom i slovenskom jazyku až po úradné dokumenty. Vzácne sú rodinný album a kávová súprava z osobnej Majerovej pozostalosti, ktoré na výstavu zapožičala básnikova praneter pani Ž. Tomášková, či predmety symbolizujúce jeho  kňažské povolanie.

20221109 072020

Výstava Stredovek s Historickým spolkom sv. Šebastiána zavedie návštevníkov do 15. storočia a zoznámi ho s replikami zbraní – strelných, chladných i palných, vrátane komorového dela zvaného pražská rýchlica, modelov prakov „trebuchet“ a „onager,“ ktoré nadšenci zo spolku sv. Šebastiána používajú na svojich dobových vystúpeniach. Návštevníci uvidia i civilný odev, meče, tesáky, palcát i halapartňu a zoznámia sa so zbrojou, ktorú si budú môcť vyskúšať.

V kaštieli sú pre deti a školákov pripravené aj tvorivé dielne - výroba krásnej vitrážovej pohľadnice, ktorá môže byť pamiatkou, darčekom i pozdravom k Vianociam.

Viac informácií na www.kysuckemuzeum.sk, facebook Kaštieľ Radoľa.

Mgr. Andrea Páračová

vedúca správy Kaštieľ Radoľa