Pozvánka

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja,  pozýva v nedeľu 14. mája 2023 na prezentáciu publikácie SLOVENSKÉ LESNÉ ŽELEZNICE, ktorá sa uskutoční v nedeľu v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. 

14.5.2023

Publikácia je edičným výstupom Dokumentačného centra lesných železníc na Slovensku, ktoré pôsobí v rámci Kysuckého múzea. To je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou pre oblasť múzejnej dokumentácie vývoja lesných železníc na Slovensku, pričom zhromažďuje, ochraňuje a odborne spracováva hmotné doklady o vývoji lesných železníc. Autormi odbornej 352 stranovej publikácie sú historik, kurátor a grafik Kysuckého múzea, Mgr. Martin Turóci, PhD. a autor viacerých knižných publikácií s témou lesných železníc a železničnej dopravy, bývalý vysokoškolský pedagóg na Žilinskej univerzite, Dipl. Ing. Dušan Lichner, CSc. Publikácia približuje okrem osudov Kysucko-oravskej lesnej železnice aj históriu ďalších lesných železníc na Slovensku, ako boli Považská, Čiernohronská, Korytnická, Ľubochnianska, Žarnovická, Malacky-Rohožník či lesné železnice v oblasti Malých Karpát. Plnofarebná recenzovaná publikácia zaujme čitateľov aj vďaka bohatému obrazovému materiálu.

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Prezentácia a uvedenie publikácie do života sa začne o 10.00 hod. v Multifunkčnom objekte na prvom poschodí ( Stanica Skanzen). 

Všetkých srdečne pozývame.