logo FPU         ŽSK logo pre weblogo KM pre web

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, bolo v minulom roku 2019 veľmi úspešné v akvizičnej činnosti aj vďaka projektom z Fondu na podporu umenia. Vďaka financiám z FPU pribudli do múzea nové zaujímavé predmety zo života židovskej komunity – judaiká – v celkovej hodnote 5985 eur.
Fond judaík sa v múzeu začal budovať v roku 2007 a hoci nie je rozsiahly – obsahuje 48 predmetov z náboženského i osobného života židovského obyvateľstva – má obrovskú kultúrnohistorickú a umeleckú hodnotu.


Vďaka minuloročnej dotácii získalo múzeum chanukový svietnik, vysoký 48 cm, postriebrený, značený M. JARRA, skladajúci sa z dvoch častí – štíhleho profilovaného drieku na okrúhlej základni a ramena s ozdobne tepanými konzolami v podobe okrídlených mýtických tvorov (možno grifov). Na ramene je osem kalíškov na olej, kolmo naň vychádza krátke ozdobné rameno s deviatym svetlom (kalíškom), od ktorého sa zapaľujú ostatné. Z opačnej strany sa nachádza háčik na zavesenie nádobky s olejom, ktorá je v podobe baňatého džbánika so širokým pyštekom súčasťou svietnika.
Získaná bola tiež mohutná nádoba na olej z hnedého skla. Nádoba má valcovité telo s vyobrazením symbolov judaizmu – sedemramenného svietnika (menora ), Dávidovej hviezdy a páru symetricky umiestnených levov ako ich ochrancov. Zaujímavým predmetom, ktorý pribudol do zbierok, je budík (mosadz, sklo, kov) s okrúhlym hebrejským ciferníkom s kolorovanou kresbou židovskej radnice v Prahe a nápisom (Magistrata domo de Hebroj Praha Prague) a taktiež strieborný tepaný pohár rakúsko – uhorskej proveniencie vysoký 16,5 cm s rýdzosťou Ag 800/1000.
Ďalším predmetom získaným vďaka dotácii FPU je sederová misa resp. podnos, používaná pri rituálnej večeri na sviatok Pesah, ktorý pripomína odchod Izraelcov z Egypta. Misa je okrúhla, mosadzná, maľovaná, s bohatými výjavmi z odchodu z Egypta. Po obvode sú priehlbiny na jednotlivé rituálne jedlá, označené nápismi.
Okrem toho, zakúpený bol aj nábytok pochádzajúci z bytu rabína zo židovskej fary, ktorá stála pôvodne na dnešnej Palárikovej ulici. Ide o jedálenský stôl so štyrmi stoličkami, posteľ a nočné stolíky.

Získané judaiká, nadobudnuté vďaka finančným prostriedkom poskytnutých z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, sa v nasledujúcom období plánujú využiť spolu s ďalšími zbierkovými predmetmi z fondu judaík na výstave, na vydanie katalógu, potom by sa mohli stať súčasťou stálej expozície.

Text: Mgr. Andrea Paráčová, historička, kurátorka

judaika 3