sedacia súprava 8Výskum meštianstva a meštianskeho bývania je jednou z vedeckovýskumných úloh, ktoré sa plnia v Kysuckom múzeu. Zameriava sa na ňu aj akvizičná činnosť, v rámci ktorej sa v posledných rokoch podarilo nadobudnúť hodnotné zbierkové predmety. Tie sa stali súčasťou expozície Meštianske bývanie na Kysuciach, umiestnenej v reprezentačných priestoroch Kaštieľa Radoľa, jedinej stavby svojho druhu v regióne a jednej z najstarších kultúrnych pamiatok v tomto regióne.

V minulom roku 2020 sa vďaka podpore Fondu na podporu umenia podarilo do zbierok múzea získať sedaciu čalúnenú súpravu zo začiatku 20. storočia, pochádzajúcu pôvodne zo starej fary v Zákopčí. Súprava, pozostávajúca z pohovky, stola a štyroch stoličiek, sa v šesťdesiatich rokoch 20. storočia dostala do súkromných rúk, keď ňou vtedajší pán farár „vyplatil“ tesára, pracujúceho na stavbe novej fary. Posledný majiteľ nechal súpravu zreštaurovať a múzeum ju hneď po nákupe vystavilo v expozícii Meštianske bývanie. Pre múzeum - ale i pre Kysuce - ide o hodnotné originálne predmety, dokumentujúce bývanie „vyššej“ spoločenskej vrstvy, ktorých sa v zbierkach a vlastne aj v regióne vyskytuje pramálo.

Keďže posledné výskumy dokazujú, že kaštieľ bol skutočným a plnoprávnym sídlom majiteľov Budatínskeho panstva, zariadenie kaštieľa dobovým nábytkom je v súlade s historickou skutočnosťou. Sedacia súprava za začiatku 20. storočia, zakúpená s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, expozíciu rozhodne obohatí.

Mgr. Andrea Paráčová

Kysucké múzeum

logo FPU modré

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.