20210801 135109V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v nedeľu 1.8.2021 konalo gastronomické podujatie Kuchyňa starých materí. Ochutnávky tradičných jedál aj napriek premenlivému počasiu pritiahli do skanzenu množstvo ľudí zo širokého okolia.


Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej činnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Krčmou z Korne počas tejto letnej sezóny pre návštevníkov pripravili už druhé podujatie zamerané na prezentáciu a ochutnávku kysuckých jedál. Každý kto zavítal v nedeľu do skanzenu mal možnosť ochutnať pravé kapustniaky, podlesníky pečené priamo na rozpálenej platni alebo výbornú kapustovú polievku s fazuľou. Jedlá boli pripravované priamo v jednotlivých objektoch na dobových peciach, čo prehĺbilo nevšedným spôsobom neopakovateľný zážitok. Neodmysliteľnou súčasťou celodenného programu boli speváčky zo ŽSS Dolinka, ktoré popri varení zaspievali mnoho piesni zo svojho bohatého repertoáru. V poobedných hodinách sa k nim pridala ĽH Starejší, a tak sa spev a hudba ozývala zo všetkých kútov skanzenu.
Samozrejme sa každý mohol previesť aj na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá práve od tohto dňa svojich záujemcov, vďaka stále prebiehajúcej rekonštrukcií, vozí o ďalších 100 m vyššie.
Ďakujeme všetkým za návštevu.

Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum