20210808 140732

Nedeľa 08.augusta 2021 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke ponúkla návštevníkom pútavé odpovede no to, čo je ľan a, ako sa využíval.

Počas podujatia sme si mohli vypočuť zaujímavé rozprávanie členiek FS Dedovanka z Oščadnice, ktoré zachytávalo celý príbeh ľanového vlákna. Pretože v minulosti každá gazdiná pestovala vedľa svojho domu ľan, následne ho opracovala na vlákno, spriadala do priadze a utkávala do látok. Z niektorých vlákien vytvárala produkty bežnej spotreby a z najkvalitnejšej látky zasa šila kroje. Prácu s ľanom, výrobu plátna obohatili počas vystúpenia aj piesne a tóny heligónky, ktoré návštevníkov upútali originálnym oščadnickým dialektom a určite nejeden návštevník musel popremýšľať o čom asi spievajú.

Cieľom podujatia bolo sprostredkovať proces spracovania ľanu dnešnému človeku v modernej podobe, od samotného počiatku – od semena – až po finálnu látku. Návštevníci si mohli vyskúšať, ako sa trhal ľan, ako sa prala bielizeň na ručnej práčke „rumpli“ alebo ochutnať jednu z tradičných kysuckých polievok pripravených priamo v skanzene. Týmto spôsobom chceme dať návštevníkom počas nedeľných podujatí možnosť dotknúť sa života našich predkov a vytvoriť si k nemu vzťah.

Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum