jesen v skanzeneO kultúru v expozíciách Kysuckého múzea nebude núdza. Jeseň je tradične nabitá podujatiami a inak to nebude ani tento rok, pretože pripravované podujatia a výstavy potešia milovníkov histórie, tradícií i prírody.


September prinesie v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke tradičné Dožinky – Od zrnka k chlebu s bohatým sprievodným programom. V nedeľu 5.9.2021. môžete prísť ochutnať rôzne druhy chlebíkov a hlasovať za ten, ktorý vám bude najviac chutiť, potešiť sa kultúrnym programom alebo sa prísť osobne pozrieť, ako sa mlátilo obilie, plietol dožinkový veniec či kvasil chlebík. Nemáte doma kvások? Príďte a zaručene si ho od nás domov vo fľaštičke odnesiete. O týždeň neskôr 12.9.2021 čaká na návštevníkov jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva, ktoré poukáže na mnohoraké využitie tohto materiálu v každodennom živote našich predkov. Nebudú chýbať remeselníci, hudba ani tradičná ľudová strava. K jeseni neodmysliteľne patrí aj poľovníctvo, preto si nedeľu 19.9.2021 môžete spríjemniť prezentačným podujatím poľovníkov z Bystrickej doliny. Poľovnícka nedeľa, to je vhodná príležitosť - zdroj poučenia i zábavy pre všetkých milovníkov kultúry, prírody i poľovníctva a poľovníckych špecialít. Na záver mesiaca sme naplánovali podujatie Dary zeme, ktoré sa uskutoční 26. 9.2021. Pôjde o výstavu ovocia a zeleniny a toho, čo sa počas roka v záhradkách urodilo.

 

Kysucké múzeum takisto ponúka zaujímavé tipy na príjemne strávený voľný čas. Vrelo odporúčame výstavu Hlávka do krásy odetá, ktorá návštevníkov prevedie rôznymi druhmi čepcov, šatiek, skosiek a podvik zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. Ak si chcete zaspomínať na detstvo máme v ponuke výstavu kaleidoskopov z najväčšej zbierky v SR a interaktívnu výstavu vedeckých hračiek, hier, hlavolamov a jednoduchých neškolských fyzikálnych experimentov pre malých i veľkých. Samozrejme môžete navštíviť aj Prírodu Kysúc a život v nej, ktorá ponúka jeden zo spôsobov, ako predstaviť a priblížiť les, ochranu prírody, lesnú zver a zabraňovanie poškodzovania lesov. Zároveň dokumentuje, akým spôsobom sa dá pričiniť k zveľadeniu a ochrane lesov a prírody. Všetky výstavy sú verejnosti sprístupnené do konca októbra 2021.


Pri návšteve Kysúc neobíďte ani Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou, kde aj počas septembra bude tešiť oči návštevníkov Kysucká odysea. Prostredníctvom ktorej môžete nahliadnuť do rozličných dôležitých etáp kysuckej histórie – vidieť pravekých ľudí, vytyčovanie chotárnych hraníc v stredoveku, Juraja Turzu s manželkou Alžbetou Czoborovou, pastiera z čias valašskej kolonizácie či vojakov pripravujúcich sa na bitku pri Budatíne na konci roka 1848. Najväčším lákadlom expozície je však bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti. Okrem stálej expozície ponúka múzeum vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili...


Aj Kaštieľ Radoľa, jedna z mála renesančných pamiatok a jediné zachované šľachtické sídlo na Kysuciach okrem pútavých premenných výstavy poskytne stretnutie s históriou. Svet dávnych predkov poukáže na najstaršie stopy človeka v regióne, spoznáte dejiny Kysuckého Nového Mesta aj interiér meštianskych domácností. Kto ešte nestihol geologicko - umeleckú výstavu, ktorú sme pripravili v spolupráci s geológom a VŠ pedagógom Ing. M. Durajom PhD. , má ešte šancu. Pretože Český granát - od ťažby po secesný šperk predlžujeme do októbra. Pripravujeme aj výstavu diel výtvarníka Stanislava Lúhového, pôjde o výber z tvorby a pre verejnosť bude sprístupnená od 8. 9. 2021 do 30.11. 2021. Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť na výstavu, ktorú chystáme v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV a Považským múzeum v Žiline. Sprístupnená bude od 12.9.2021 do 9.1. 2022 a každý kto ju navštívi sa oboznámi so spôsob života vidieckeho obyvateľstva na severozápadnom Slovensku v období stredoveku. Výstava Stredoveká dediny prezentuje hmotnú kultúru stredovekej dediny a nálezy z archeologických výskumov.

Na záver podotýkame, že v súčasnosti sa, vzhľadom na vývoj pandémie, môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch, preto prosíme návštevníkov, aby sledovali jednak nariadenia príslušných autorít ako aj našu webstránku. Spomínané podujatie a aktivity môžu byť obmedzené alebo zrušené podľa vývoja pandémie.


Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum

skanzen podujatia

radola podujatia

Vás srdečne pozýva na prezentačné podujatie obce Zázrivá a regiónu Oravy 7

Vás srdečne pozýva na prezentačné podujatie obce Zázrivá a regiónu Oravy 8