DSC01200Slávnostná svätá omša, krojovaný sprievod s  obetnými darmi naprieč skanzenom, voňavý chlieb a dobrá nálada všetkých zúčastnených – tak by sa dali charakterizovať tohtoročné dožinky v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

Po daždivom počasí uplynulých dní prišlo v nedeľu 5. septembra 2021 do skanzenu opäť slnko, a tak dožinky boli v skutku parádne, s koláčmi, chlebom z novej múky, ale aj vínom.
Účinkujúce kysucké folklórne súbory Kýčera, Staškovanka, Turzovanka tak dali uplynulú nedeľu symbolickú bodku za žatvou. Folkloristi viazali porvesla, snopy odnášali do stodoly u Poništa. Aby predišli nešťastiu a skaze, prvý snop niesli do stodoly steblami napred, potom stíchli a o ticho požiadali aj prizerajúcich sa a riekli: „Nesieme snopy, musíme byť v úplnom tichu, aby sa o nich myši nedozvedeli,“ žartovali ženy a potom už veselo mlátili snopy cepmi. Dievčence zdobili dožinkový veniec, mládenci s gazdami popíjali, pospevovali a gazdiné potom kvasili cesto na dožinkový oldomáš z múky z nových klasov, ktorý ponúkali všetkých naokolo. „To, aby bolo po celý rok chleba nadostač,“ vysvetľovali.
Ale aj návštevníci mali veľa roboty pri rozhodovaní v ankete o najlepší chlieb. Do ankety sa zapojili všetky účinkujúce súbory, okoloidúci mohli rozhodovať, ktorý z deviatich chlebov bude najchutnejší. Od obeda ochutnávali, porovnávali, hlasovali, až kým usúdili, že im najviac chutil chlieb pripravený Dášou Mečárovou, ktorá je členkou FS Kýčera z Ochodnice. Druhé a tretie miesto si odniesli Martina Páleniková a Jana Oškrobaná z Fs Staškovanka. Chlebu bolo nadostač a kto mal chuť mohol zájsť aj na ochutnávku slovenských ovocných vín, ktoré sa v skanzene počas celej nedele ponúkali.
Všetkým zúčastneným ďakujeme a dúfame, že sa opäť o rok stretneme na ďalšej dožinkovej slávnosti.


Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum