Prenesené Kysuce

Kysucké múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja vydáva pri príležitosti 40. výročia od sprístupnenia Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke novú publikáciu s názvom Prenesené Kysuce.


Zostavovatelia populárno – náučnej publikácie, pracovníci múzea, Marián Liščák a Mário Janík prinášajú na 253 stranách doteraz najkomplexnejší pohľad na Múzeum kysuckej dediny. Čitateľom chcú prostredníctvom knihy predstaviť všetky dostupné informácie či už z archívneho výskumu alebo od žijúcich pamätníkov, ktorí ich prostredníctvom svojich spomienok a osobného pohľadu prenesú do čias, kedy bol skanzen ešte len odvážnou myšlienkou na papieri a svet dreveníc bol všade na vôkol.
Kniha je unikátna hneď z viacerých hľadísk. V prvom rade ide vôbec o prvú väčšiu publikáciu venovanú kysuckému múzeu v prírode. V šiestich kapitolách prináša komplexné informácie o histórii kultúrnej pamiatky, o etapách jej architektonického vývoja, prestavbách, kysuckých stavbách, ale i výsledkoch a súčasnom stave. Nejedného čitateľa prekvapí výberom objektov, ktoré podľa pôvodnej koncepcie mali stáť v skanzene a poskytne mnoho priestoru na zamyslenie, pretože z celej plánovanej expozície nebola vybudovaná ani jedna tretina a žiaľ niektoré stavby už neexistujú.
Pridanou hodnotou Prenesených Kysúc sú jedinečné spomienky zamestnancov, ktorí v skanzene prežili významnú časť svojho života a zanechali v ňom kus svojho srdca. Dočítate sa, ako sa potykali s pravou kysuckou zimou, zlou pracovnou morálkou a rôznymi problémami, ktoré im sťažovali budovanie skanzenu. Samozrejme nebolo všetko len čierne, v ich spomienkach sa nájde aj mnoho úsmevných príhod, bez ktorých by história skanzenu nebola históriou.
Jedinečnosť publikácie spočíva aj v množstve vzácnych fotografií z archívu Kysuckého múzea, ale aj zo Štátneho archívu v Žiline - pobočka v Čadci, ktoré sú publikované po prvýkrát.
Na záver by sme sa chceli aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou pričinili o vznik tejto jedinečnej knihy, ktorá vznikla, aj vďaka finančnej podpore kysuckých obcí, spoločností i jednotlivcov.
Prenesené Kysuce si budú môcť záujemcovia, ešte pred Vianocami, zakúpiť v expozíciách Kysuckého múzea a na našom e-shope.
Veríme, že si nová publikácia získa svojich priaznivcov, jej čítanie či listovanie v nej bude pre všetkých zážitkom a v neposlednom rade sa stane sprievodkyňou po stopách našich predkov v doline Chmúra.

Mgr. Miroslava Jančulová