Blue Minimal Hello January Facebook Post kópia

Máj je mesiacom lásky, mnohých tradícií a sviatkov. Bezpochyby je jeden z najkrajších mesiacov roka, celá príroda sa prebúdza k životu. Všetko kvitne, príroda ukazuje svoju krásu a nádheru. K máju sa viaže aj množstvo významných udalostí a tradícií, ktoré si v Kysuckom múzeu pripomenieme zaujímavými podujatiami a výstavami.


Máj otvára brány do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke

podujatia skanzen

Konečne prišla jar a spolu s ňou aj život plný farieb, radosti, smiechu a dobrej nálady. Tí, ktorí si chcú vychutnať prebúdzanie sa prírody zo zimného spánku a zabudnúť na dlhú zimu majú možnosť zavítať od 1. mája 2022 do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke. Hoci otvárame letnú sezónu, musíme návštevníkov informovať o prebiehajúcej rekonštrukcií na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá zostane do odvolania zatvorená. Návštevníci sa tak žiaľ ešte neprevezú vláčikom, ale za to ich v skanzene čaká zaujímavý a pestrý program. Na prvú májovú nedeľu sme pre návštevníkov pripravili pestrú paletu rozmanitého programu s názvom Otvorenie sezóny- Stavanie mája. Nebude chýbať hudba, spev, tanec v podaní miestneho FS Bystrica a poľskej skupiny Kapela Ludowa Jetelinka. Tešiť sa môžu aj na novú výstavu Ihlou maľované, ktorá prezentuje výšivky zo zbierok Kysuckého múzea. Druhá májová nedeľa nám pripomenie jeden z najkrajších darov, ktoré tu na zemi človek má: dar starostlivej a milujúcej matky. Preto sme na 8. mája 2022 pripravili v spolupráci s deťmi program venovaný všetkým mamám. Svoju lásku a vďaku by sme mali našim mamám vyjadriť každý deň, deti ich môžu potešiť aj darčekom, ktorý budú môcť vytvoriť na tvorivých dielňach. Nezabudli sme ani na tradičné podujatie Noc múzeí a galérií, ktoré pripadlo na sobotu 14. mája 2022 kedy brány skanzenu zostanú otvorené do večerných hodín. Návštevníci sa môžu tešiť na večernú prehliadku s lampášmi, tradičnú kuchyňu starých materí a nezabudnuteľný večer na dedine. Napriek tomu, že jar je v plnom prúde v nedeľu 15. mája 2022 si pripomenieme podujatím Jar na dedine, zvyky a tradície súvisiace so sadením zemiakov, ktoré návštevníkom v scénickom pásme priblíži FS Kýčera z Ochodnice. Štvrtá májová nedeľa bude v skanzene patriť drotárskym majstrom, FS Staškovanka zo Staškova pripomenie zvyky a tradície zo života kysuckých drotárov. Záver mesiaca bude v znamení váľania mája, ktoré sa uskutoční 29. mája 2022 kedy návštevníkom v skanzene spríjemní nedeľné popoludnie ĽH Potočiari z Novej Bystrice.

Tri nové výstavy v Múzeu Čadca

výstavy Múzeum Čadca

Kysucké múzeum si pre návštevníkov Múzea Čadca pripravilo tri nové výstavy. Prvá výstava Ornament bude zameraná na pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach. V rámci interaktivity si budú môcť návštevníci vyskúšať pomocou drevených tvarov a farebných kried vytvárať a kresliť ornamenty na magnetických popisovateľných tabuliach. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Druhá zaujímavá výstava s názvom ,,Na ľudovú nôtu“ napovedá, že pôjde o návrat ku koreňom. Autori Anton Kadura a Eva Comorková – Kadurová, sa prostredníctvom umenia snažia priblížiť slovenskú kultúru dnešnej generácií. Návštevníci si budú môcť pozrieť diela zhotovené z lipového dreva, ide o reliéfy a plastiky, maľbu na plátno alebo drevo. Okrem uvedených výstav sme pripravili aj banerovú výstavu Zem, miesto pre život – Noční lovci – sovy. Sovy sú veľmi zaujímavé druhy vtákov aktívne hlavne za šera a v noci. Ich zvláštny spôsob života bol odpradávna spájaný s mnohými poverami. Výstava bude obohatená o tvorivé dielne a dokumentárny film.

Čaro krehkej krásy porcelánu

výstay Kaštiel radola
Kaštieľ Radoľa okrem stálych expozícií ako Svet dávnych predkov, Meštianske bývanie či 695 rokov – cesta dejinami, ponúkne v máji novú výstavu porcelánu – kávových a čajových súprav, jedálenských servisov i rôznych jedinečných solitérov zo zbierok Kysuckého múzea. Okrem výstavy Krehká krása v ponuke počas celého mesiaca zostávajú Oživené tradície bez hraníc a 12. ročník putovnej výstavy „SVET FANTÁZIE INÝMI RUKAMI“, ktorá prebieha pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej.

 

Noc múzeí a galérií aj vo Vlastivednom múzeu

výstavy Krásno nad Kysucou


Vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou sa návštevníci 14. mája 2022 môžu tešiť na podujatie Noc múzeí a galérií, ktoré sa tu uskutoční po prvýkrát. V ponuke počas celého mesiaca pre návštevníkov zostáva výstava 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice, prostredníctvom ktorej môžu nahliadnuť do histórie budovania trate. Smozrejme sa môžu oboznámiť aj s nevšedným príbehom Kysuckej Odysey, ktorej najväčším lákadlom je bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti. Počas celého mesiaca múzeum ponúka vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch aj výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili...

Okrem uvedených výstav a podujatí Kysucké múzeum pre návštevníkov pripravilo zmenu v otváracích hodinách. Expozície Múzeum Čadca, Kaštieľ Radoľa a Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou od mája budú otvorené už aj počas sobôt od 10.00 do 16.00 hod.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum