čo prinesie august

August je najsilnejší a zároveň najpestrejší mesiac roka. Je ďalším prázdninovým mesiacom, ktorý bude v Kysuckom múzeu bohatý na mnohé aktivity a nezabudnuteľné zážitky.

Hry pre deti, zábava s klaunom, kynológovia, Včelárska nedeľa, dvojdňový folklórny festival, ale i deň venovaný železnici. To všetko čaká návštevníkov počas augusta v Múzeu kysuckej dediny

skanzen a žaleznica

Pomaly je za nami polovica prázdnin, preto Múzeum kysuckej dediny pripravilo pestrý program pre deti, ale aj rodičov a starých rodičov, ktorý sa uskutoční 07. augusta 2022. Počas Prázdninovej nedele budú v skanzene na deti čakať rôzne rozprávkové bytosti, ktoré si pripravili hry a súťaže, klaun, kynológovia a rôzne prekvapenia. V nedeľu 14. augusta do skanzenu pozývame všetkých včelárov a milovníkov medu na podujatie Včelárska nedeľa. Sprievodný program bude naozaj bohatý. Počas dňa sa všetci môžu tešiť na prednášky o včelách, Kuchyňu starých materí, presklené úle, ochutnávky medov, vedomostný kvíz, folklórne vystúpenie, predaj medu, medoviny a medovníčkov. Do Múzea kysuckej dediny zavíta dvojdňový folklórny festival Jánošík & Ondráš Folk Fest, ktorý 20. a 21. augusta 2022 odprezentuje folklór z oboch strán rieky Moravy.  Lákadlom 9. ročníka festivalu budú známe folklórne súbory zo Slovenska a Čiech, prezentácia Kuchyne starých materí, remeselnícky jarmok, výstava Ihlou maľované či vyhliadkové jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici. Počas poslednej augustovej nedele venovanej Dňu železnice sprístupníme verejnosti Úzkorozchodný vozeň č. 3 HLÚŽ. Okrem toho bude pre návštevníkov pripravený sprievodný program, počas ktorého budú prebiehať ukážky pribíjania železničných klincov, kreslenie vláčikov, premietanie filmov o HLÚŽ a folklórne vystúpenie.

August bude v Kysuckom múzeu v znamení tvorivých dielní a ornamentov

múzeum čadca

Návštevníci Kysuckého múzea môžu ešte do konca prázdnin navštíviť banerovú výstavu Zem, miesto pre život – Noční lovci – sovy. Sovy sú veľmi zaujímavé druhy vtákov aktívne hlavne za šera a v noci. Ich zvláštny spôsob života bol odpradávna spájaný s mnohými poverami. Výstava je obohatená o tvorivé dielne a premietanie dokumentárneho filmu.  Podobne, ako minulý mesiac, návštevníci môžu navštíviť výstavu Ornament, zameranú na pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach. V ponuke zostáva aj výstava s názvom ,,Na ľudovú nôtu“, ktorej autori Anton Kadura a Eva Comorková – Kadurová, sa prostredníctvom umenia snažia priblížiť slovenskú kultúru dnešnej generácií.

Vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou pokračujú tvorivé dielne

Vlastivedné múzeum

V priestoroch Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou pre návštevníkov počas augusta zostáva  sprístupnená výstava 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice, prostredníctvom ktorej môžu nahliadnuť do histórie budovania trate. Tešiť sa môžu na maketu elektrických vláčikov, ktorej autorom je pán Miroslav Polák z Čadce. Okrem toho múzeum ponúka nevšedný príbeh Kysuckej odysey, expozíciu Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili... Počas letných prázdnin sme pre všetky deti pripravili tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť vyrobiť papierový vláčik so zvieratkami.

Zábavno – dobrodružná prehliadka v  Kaštieli Radoľa

Kaštiel Radoľa

Kaštieľ Radoľa okrem stálych expozícií ako Svet dávnych predkov, Meštianske bývanie či 695 rokov – cesta dejinami, ponúkne v auguste aj rôzne výstavy a aktivity. Návštevníci si môžu pozrieť výstavu porcelánu – kávových a čajových súprav, jedálenských servisov i rôznych jedinečných solitérov zo zbierok Kysuckého múzea. Počas augusta zostane prístupná aj výstavy Hlávka do krásy odetá a Trstenská keramika. Na detských návštevníkov čaká zábavno- dobrodružná prehliadka Cesta za pokladom, alebo tvorivé dielne, kde si môžu navrhnúť svoj vlastný vzor na papierový tanier.

Všetkých  srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum