december

December je mesiacom darčekov, rozjasnených detských očí, krásnych vianočných sviatkov lásky, pokoja, viery a mieru. Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre svojich priaznivcov aj počas tohto mesiaca výstavy a podujatia, ktoré im spríjemnia predvianočné a vianočné obdobie.

Mikuláš a vianočné trhy v skanzene

skanzen podujatia

Hoci Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke koncom októbra zatvorilo svoje brány, pripravili sme pre našich priaznivcov dve zimné podujatia. Počas druhej adventnej nedele (4. decembra 2022) sa  môžu všetky deti tešiť na príchod Mikuláša anjela a čerta.  Pre milovníkov Vianoc, ktorí si neodpustia návštevu vianočných trhov bude na tretiu adventnú nedeľu (11. decembra 2022) v ponuke podujatie Vianočné trhy na dediny. Návštevníci môžu počas podujatia ochutnať jedlá z Kuchyne starých materí, ale aj zabíjačkové špeciality. Zažijú pravé obchôdzky Lucií a budú si môcť vypočuť koledy v podaní  ŽSS Dolinka a ĽH Starejší z Novej Bystrice. Skanzen bude v tieto dni otvorený od 10. 00 do 16. 00 hod. a všetky deti do 15 rokov budú mať vstup zadarmo.

Adventný koncert vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou

adventný koncert

Od 7. decembra 2022 sme pre návštevníkov pripravili unikátnu výstavu fotografií Videl som všetky kostoly Slovenska. Autorom výstavy je fotograf Zdenko Dzurjanin, ktorý za osem rokov v 2927 obciach a mestách odfotografoval 4124 kostolov všetkých cirkví na Slovensku. Návštevníci sa dozvedia, ktorý kostol je najstarší, najväčší, najmenší, najvyššie položený alebo s najviac naklonenou vežou. Tiež ktorý má najviac kopúl a veží, najťažší a najľahší zvon, najviac slnečných hodín či najväčšiu mozaiku. Počas štvrtej adventnej nedele 18. decembra 2022 o 14.00 hod. sa vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou uskutoční Adventný koncert MSZ Kysuca. Naši priaznivci sa môžu tešiť na koledy, ale aj komentovanú prehliadku výstavy Videl som všetky kostoly Slovenska s jej autorom. Okrem toho si budú môcť počas celého mesiaca pozrieť výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili obohatenú o vianočné prvky.  Na detského návštevníka v múzeu čaká interaktívna výstava Hravá hlava, stála expozícia Kysucká odysea či geologická expozícia Cesta do stredu Zeme.

Rozmanité výstavy v Kysuckom múzeu

muzeum čadca

Podobne ako predchádzajúci mesiac sa návštevníci môžu tešiť na fotografickú výstavu Očami Milana Rastislava Štefánika.  Okrem uvedenej výstavy je v ponuke  stála expozícia Dejiny Čadce a okolia a výstava  Pod patronátom sv. Floriána, ktorá poodhaľuje bohatú históriu hasičských zborov na Kysuciach. Návštevníci na výstave nájdu nielen hasičské uniformy, medaily, vyznamenania, ale aj  historickú techniku a to hasičské prúdnice. Určite ich zaujmú i tesáky, sekerky a hasičská šerpa baróna Armina Poppera. Okrem zbierok z Kysuckého múzea sa na výstave nachádzajú aj predmety z Hasičského múzea mesta Ostrava. Výstava je obohatená o banery a informačný kiosk, v ktorom si návštevníci môžu pozrieť rôzne dobové fotografie.Výstava je sprievodným podujatím k projektu „Pod patronátom sv. Floriána“, ktorý je implementovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika- Česká republika 2014-2020 a je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja – Fond malých projektov. S prichádzajúcim adventom do Kysuckého múzea prostredníctvom výstavy Od Ondreja do Troch kráľov a výstavy Maľujeme zimu zavítali Vianoce. Návštevníci tak budú mať možnosť vidieť Lucie, Mikuláša, čerta, anjela, hrica či Troch kráľov. Okrem toho sa môžu tešiť na ukážku štedrovečerného stola, vianočný stromček i betlehemy zo zbierok Kysuckého múzea. Výstava je obohatená o banery, na ktorých si môžu  prečítať všetko podstatné o histórií Vianoc, vianočnom stromčeku a jeho vzniku, o jednotlivých dňoch vianočného obdobia. Tradične na návštevníkov čaká aj predajná časť výstavy s jedinečnými vianočnými dekoráciami. Nezabudli sme ani na školy a žiakov, pre ktorých sme pripravili vianočné tvorivé dielne, kde si budú môcť vyrobiť vianočnú ozdobu. Na tvorivé dielne je potrebné sa vopred objednať na t.č. +421 41 43 213 86.

December v Kaštieli Radoľa

radola

Aj do Kaštieľa pomaličky prichádza zima, a to prostredníctvom výstavy Ženy v slovenskom lyžovaní. Zjazdové lyžovanie. Návštevníci na výstave uvidia víťazné plakety M. Daňovej – Sobotovej, medaily a zjazdové lyže Lucie Medzihradskej, účastnícke karty zo Zimných olympijských hier, rôzne druhy lyží, lyžiarok, oficiálne oblečenie československých zjazdárov na ZOH 1992 v Albertville, ale aj lyžiarky Petry Vlhovej. Okrem toho v priebehu mesiaca sa môžu tešiť na výstavu Andrej Majer - básnik rodných Kysúc a výstavu STREDOVEK zo Spolku sv. Šebastiána. V ponuke pre návštevníkov budú aj stále expozície Svet dávnych predkov, Meštianske bývanie či  695 rokov - Cesta dejinami.

 

Veríme, že prijmete pozvanie a tešíme sa na stretnutie!

Mgr. Miroslava Jančulová